Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Neke namirnice ne biste trebali podgrijavati!

Mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...
01. prosinca 2019. u 07:00 0 komentara 4145 prikaza
Foto: Shutterstock

Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Zdravije Ove namirnice trebate jesti smrznute, a ne svježe!

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce. 

Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje. 

Pripazite! Za ove namirnice mislite da su 'zdravije', a zapravo je potpuno suprotno

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

Ovaj gospodin prodaje kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina:

 

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.