Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ne pada vam na pamet vježbati? Ovo bi vas moglo `natjerati`

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4527 zdravih žena i muškaraca bez povijesti kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije.
02. veljače 2019. u 07:00 1 komentara 3660 prikaza
Foto: Shutterstock

Čak i ako ste zdravi, bez znakova bolesti srca ili krvnih žila, niska kardiorespiratorna kondicija mogla bi biti znak upozorenja na buduće probleme, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu European Heart Journal.

Hladnoća savjeti Kako se zaštititi od hladnoće i sačuvati zdravlje? Evo ovako...

Kardiorespiratorna kondicija odnosni se na sposobnost protoka krvi i respiratornog sustava da dopreme dovoljno kisika mišićima tijekom kontinuirane fizičke aktivnosti. 

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4527 zdravih žena i muškaraca bez povijesti kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije.

Pogledajte i galeriju kako izgledaju ove žene sa i bez šminke

1 / 14
Nekim je ženama šminkanje tek samo hobi, a drugima očajnički pokušaj da skriju nedostatke svog lica i naglase one dijelove koje smatraju lijepima. 

Nakon što su ih u prosjeku pratili devet godina, znanstvenici su otkrili da je veća kardiorespiratorna kondicija povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što je srčani udar.

"Otkrili smo snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti tijekom devet godina praćenja", rekao je dr. Bjarne Nes s norveškog Znanstveno-tehnološkog sveučilišta (NTNU).

Pržena piletina e, da... Žene bi trebale izbjegavati jesti duboko prženu hranu, razlog je i više nego opravdan

Istaknuo je da su ispitanici s velikom kardiorespiratornom kondicijom, oni u gornjih 25 posto, imali dvostruko manji rizik za infarkt srca nego osobe u donjih 25 posto srčano-plućne kondicije.

"Naši rezultati trebali bi potaknuti vježbanje kao preventivnu medicinu. Nekoliko mjeseci redovitog vježbanja moglo bi predstavljati učinkovit način za smanjenje kardiovaskularnog rizika", izjavio je vodeći autor studije dr. Jon Magne Letnes s NTNU-a.

Tlak Pozitivne strane Istraživanje pokazalo: Nizak krvni tlak može spriječiti Alzheimerovu bolest

Pogledajte i video Kardiolog upozorava na simptome srčanog udara

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom