Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci

Kakve su nam navike? Evo što Hrvati jedu i piju za doručak

doručak
Foto: Thinkstock
1/6
09.03.2018.
u 17:15

Svaki drugi Hrvat za doručak pije kavu, svaki treći jede kruh s namazom, a svaki šesti konzumira žitarice za doručak

Jedemo li zdravo, odnosno, koliko Hrvata za doručak, najvažniji obrok u danu, konzumira žitarice? Odgovore na ta pitanja dalo je istraživanje koje su proveli magazin  "Ja TRGOVAC" i agencija "Hendal" tijekom studenoga 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja, uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva, pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Više od trećine hrvatskih građana (34%) navodi da ne doručkuje redovito. Tek oko šestine (15,6%) navodi da redovito doručkuje, a njih 29,8% na to pitanje odgovara "kako kada".

Kad ih se pita koju hranu najčešće konzumiraju za doručak, najveći broj ispitanika navodi da za doručak konzumira kruh s namazom – njih 30,4%, dok 22,2% ispitanika za doručak najčešće konzumira peciva, a njih 16,1% žitarice.

Manje od desetine ispitanika navodi da za doručak konzumira jaja (9,9%) ili mesne nareske (9,1%).

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Najčešće piće za doručak je kava koju pije više od polovice ispitanika (52,4%). Znatno manji broj ispitanika za doručak konzumira mlijeko (18,9%) ili čaj (17,5%).

Manji broj ispitanika navodi da za doručak konzumira tekući jogurt (7,6%) ili sok od naranče (3,6%).

Većina osoba koje doručkuju navode da su bar nekada jele žitarice za doručak (84,5%), dok manji broj (15,5%) navodi da nisu nikada konzumirali ovu kategoriju proizvoda.

Među konzumentima žitarica za doručak, njih 13,6% navodi da ove proizvode jedu svakodnevno. Nešto više od trećine (35,6%) ističe pak da ih konzumiraju barem jednom tjedno, a 21,2% njih barem jednom mjesečno. Nešto manje od trećine osoba koje su nekad jele žitarice za doručak navodi da ih rijetko konzumiraju (29,5%).

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
01:24 10.03.2018.

rakijcu i pivo uz Jaje i Sunku??Sta vi jedete Cornflakes???

PU
pulizg
22:48 09.03.2018.

kaj niko osim mene ne pije pivu za doručak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije