Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od gutljaja

Napokon dobre vijesti - šampanjac je zdrav za srce i mozak

vina
AFP
14.12.2009.
u 09:00

Šampanjac dolazi zajedno s pelifenolima - biljnim kemikalijama za koje se smatra da šire krvne žile, a mozak i srce se na taj način manje naprežu.

Ovih blagdana postoji razlog više da popijete bar čašu šampanjca. Vjerovali ili ne, stručnjaci kažu da je dobar za srce! Naime šampanjac dolazi zajedno s polifenolima - biljnim kemikalijama za koje se smatra da šire krvne žile, a mozak i srce se na taj način manje naprežu.

Britanski istraživači vjeruju kako zdrav učinak pjenušavog vina nije ograničen samo na skupe verzije nego su zdrave i vrste pjenušavih vina poput “cava” i “prosecca”. Sveučilište Reading ovu studiju temelji na prijašnjim istraživanjima da dvije čaše crnog vina dnevno pomažu u očuvanju srca i zdravlja krvotoka.

Polifenola inače ima u relativno velikim količinama u crnim, ali ne i u bijelim vinima. Šampanjac se u najviše slučajeva radi od mješavine crvenog grožđa ili od bijelog chardonnaya. Dr. Jeremy Spencer kaže kako polifenola ima i u čaju, maslinovu ulju, luku, poriluku, brokuli i borovnicama.

– Učinci na zdravlje su jednaki kad je riječ o šampanjcu i ostalim navedenim proizvodima, ali s pjenušcem je nekako zabavnije – smatra Spencer.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:24 14.12.2009.

nadam se da je autor članka ovo prepisivao prije jutarnje kave... pelifenoli???=polifenoli \"crveno grožđe\" (red grapes) = crno grožđe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije