Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Napokon dobre vijesti - šampanjac je zdrav za srce i mozak

Šampanjac dolazi zajedno s pelifenolima - biljnim kemikalijama za koje se smatra da šire krvne žile, a mozak i srce se na taj način manje naprežu.
14. prosinca 2009. u 09:00 1 komentara 17 prikaza
vina
Foto: AFP

Ovih blagdana postoji razlog više da popijete bar čašu šampanjca. Vjerovali ili ne, stručnjaci kažu da je dobar za srce! Naime šampanjac dolazi zajedno s polifenolima - biljnim kemikalijama za koje se smatra da šire krvne žile, a mozak i srce se na taj način manje naprežu.

Britanski istraživači vjeruju kako zdrav učinak pjenušavog vina nije ograničen samo na skupe verzije nego su zdrave i vrste pjenušavih vina poput “cava” i “prosecca”. Sveučilište Reading ovu studiju temelji na prijašnjim istraživanjima da dvije čaše crnog vina dnevno pomažu u očuvanju srca i zdravlja krvotoka.

Polifenola inače ima u relativno velikim količinama u crnim, ali ne i u bijelim vinima. Šampanjac se u najviše slučajeva radi od mješavine crvenog grožđa ili od bijelog chardonnaya. Dr. Jeremy Spencer kaže kako polifenola ima i u čaju, maslinovu ulju, luku, poriluku, brokuli i borovnicama.

– Učinci na zdravlje su jednaki kad je riječ o šampanjcu i ostalim navedenim proizvodima, ali s pjenušcem je nekako zabavnije – smatra Spencer.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar Gump, Forrest
    Gump, Forrest:

    nadam se da je autor članka ovo prepisivao prije jutarnje kave... pelifenoli???=polifenoli \"crveno grožđe\" (red grapes) = crno grožđe