Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlične za zdravlje

Nalaze li se chia i lanene sjemenke na vašem jelovniku? Ako ne, evo zašto biste ih trebali ubaciti

Shutterstock
09.06.2020.
u 10:06

Chia i lanene sjemenke u posljednje su vrijeme jako popularne, mogu se konzumirati na više načina i obje vrste imaju jako puno pozitivnih učinaka na zdravlje.

Ove dvije vrste sjemenki jako su u trendu zadnjih nekoliko godina, a ljudi koji se zdravo hrane obavezno ih imaju u svom domu. Pune omega-3 kiselina, proteina i masti pozitivno utječu na zdravlje srca i probave, razinu šećera u krvi i mnoge druge stvari, piše Pink Villa. Možete ih vrlo jednostavno uklopiti u razna jela jer okus nije intenzivan - chia sjemenke nemaju baš nikakav okus, dok lanene imaju blago orašasti. Dodajte ih u jogurt, smoothie, zobenu kašu ili zdrave slastice kao zamjenu za jaja. 

Ortoped otkriva što trebate raditi za zdrave zglobove:

Lanene, bijele ili smeđe sjemenke bademastog oblika rastu u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Naziv dlazi od latinskih riječi 'Linum usitatissimum' koje znače 'jako korisno'. Možete ih dodati u kruh, vafle, muffine i keksiće kao i u tekuću hranu poput smoothieja i jogurta. Smanjuju kolesterol, sprječavaju dijabetes, poboljšavaju zdravlje srca i kože, a i smanjuju simptome astme, upala i artritisa. Sadrže magnezij, bakar, cink, kalcij i kalij.

Chia su sitne, crno-bijele sjemenke ovalnog oblika koje dolaze od biljke Salvia hispanica. Mnogi ih miješaju sa sjemenkama bosiljka jer izgledaju vrlo slično. Kada je riječ o zdravlju, chia sprječava pretilost, dijabetes i bolesti srca. Odlične su za probavu i najbolji su alat kod detoksa. Sadrže isto što i lanene, ali imaju malo manje kalorija, a više vlakna. Također, imaju željeza i fosfora.

Bitno je napomenuti da bi lanene sjemenke trebalo usitniti, a danas već možete kupiti i mljeveni lan u trgovini. Ponekad se ne probave dobro, pa zadrže svoj cijeli oblik, a samim time i ne djeluju koliko bi trebale. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije