Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Muškarci, prevencija je pola zdravlja!

Muškarci, prevencija je pola zdravlja!
Foto: Promo
1/3
10.11.2020.
u 14:10

Na dobro zdravlje baš svi računamo. Ipak, stres i užurbana svakodnevica često učine svoje i postanu okidač za razvoj raka, bolesti od koje također svi strepimo.

O takvim se oboljenjima u pravilu sve češće progovara, no neke vrste raka u javnosti, nažalost, još uvijek nose stigmu. Upravo su to oboljenja koja pogađaju muškarce svih dobi – rak prostate i rak testisa. Tijekom mjeseca posvećenog jačanju svjesnosti o raku prostate i raku testisa, za vas smo odlučili na jednom mjestu sakupiti i navesti sve konkretne činjenice, informacije i savjete koje život znače. Doslovno, jer vas u nekom trenutku života upravo podaci u nastavku mogu spasiti. Zato muškarci, čitajte pažljivo!

Rak prostate na drugom je mjestu vodećih uzroka smrti kod starijih muškaraca. Čak 80 posto dijagnoza raka prostate uspostavljeno je kod muškaraca starijih od 65 godina. Ono što trebate imati na umu jest da su simptomi često individualni, ali i vrlo općeniti – slabost, umor, mršavljenje, ali i smetnje pri mokrenju. 

Isto vrijedi i u slučaju raka testisa. Bolest je to koja nije toliko česta te uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je najveća učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi, naravno, promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, no drugi vrlo čest simptom koji može ukazati na bolest nešto je neobičniji – u pitanju je bol u leđima.

Nije naodmet ponoviti: ako se otkrije u ranoj fazi razvoja, rak testisa moguće je izliječiti, i to u gotovo 100 posto slučajeva.

Foto: Arena Hospitality Group

Otkrij na vrijeme i spriječi!

Kako biste spriječili ili barem umanjili mogućnost da obolite od raka prostate ili testisa, važno je da svoj život obogatite zdravim navikama. Odbacite cigarete, budite umjereni s alkoholom i izbjegavajte predug boravak na suncu.

Osim toga, redovito odlazite na preventivne zdravstvene preglede, konzumirajte svježe povrće, voće i druge zdrave namirnice te budite aktivni svakog dana. Uz sve to, mislite na svoje psihološko zdravlje. Važno je da si svakoga dana pružite predah od stresa i napravite nešto što vas opušta i veseli.

Kako biste se pokrenuli, GRAWE svima koji ugovore police dodatnog zdravstvenog osiguranja GRAWE VITAL tijekom studenog ukida karencu što znači da pregled možete obaviti odmah te vam daruje i dodatni UZV pregled prostate. Ne odgađajte put do svog zdravlja, učinite već danas nešto za sebe!

Foto: Arena Hospitality Group

Samopregledi su jednako važni!

Jednom mjesečno u isto vrijeme odvojite minutu za sebe i odradite samopregled. Sve što trebate jest nakon tuširanja detaljno opipati jedan po jedan testis. Posebnu pažnju obratite na veličinu, boju, težinu ili teksturu tkiva testisa.

Ako posumnjate na rak prostate ili testisa zbog simptoma ili nepravilnosti koju eventualno uočite, sumnju možete otkloniti na više načina. Kad je u pitanju rak prostate radi se pretraga krvi, ali i digitalni rektalni pregled. Iako zvuči strašno, to je bezbolna pretraga koja traje doslovno minutu, a pruža ključne informacije o zdravlju vaše prostate.

U slučaju sumnje na rak testisa, prva na redu također je analiza krvi. Osim toga, u dijagnostici je izuzetno važna ultrazvučna pretraga kolor doplerom, koja najbolje može pokazati eventualne promjene i tako vam doslovce spasiti život.

Zapamtite, ako je otkriven na vrijeme, rak prostate i testisa je izlječiv. Zato se posvetite zdravlju, krenite usvajati zdrave navike i živite bolje, zbog drugih i zbog sebe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije