Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ma to je (SAMO)pregled!

Muškarci, prevencija je pola zdravlja!

Rak prostate i rak testisa
Foto: Thinkstock
31.10.2017.
u 13:05

Posvetite se zdravlju i barem jednom godišnje obavite sistematski pregled.

Na dobro zdravlje svi računamo. Međutim, stres i užurbana svakodnevica često učine svoje i postanu okidač za razvoj karcinoma, bolesti današnjice od koje svi strepimo. O karcinomu se puno priča, no neke vrste bolesti u javnosti, nažalost, još uvijek nose stigmu. Upravo su to oboljenja koja pogađaju muškarce svih dobi – rak prostate i rak testisa.

U mjesecu posvećenom jačanju svjesnosti o „muškim bolestima“, sakupili smo na jednom mjestu konkretne činjenice, informacije i savjete koji vas mogu spasiti. Zato muškarci, ali i žene jer sigurno imate bar jednog muškarca koji vam je važan, bio on otac, brat, partner ili prijatelj - čitajte pažljivo!

Ne zanemarite općenite simptome!

Karcinom prostate na drugom je mjestu vodećih uzroka smrti kod muškaraca. Uzorci nastanka i pojave takvog oblika raka nisu u potpunosti poznati, a istraživanja usmjerena na genetiku tek su u tijeku. Ono što trebate imati na umu jest da su simptomi često individualni. Dok u nekih rak prostate stvori stanje opasno po život, u drugih može postojati godinama, bez vidljivih posljedica. Neki od simptoma vrlo su općeniti: slabost, umor, mršavljenje, ali i smetnje pri mokrenju. Kad se bolest otkrije, terapijske metode ovise o stadiju bolesti, dobi te općem zdravstvenom stanju. Važno je naglasiti sljedeće: ako se na vrijeme otkrije, potpuno je izlječenje moguće.

Karcinom testisa u pravilu pogađa mlađe muškarce!

Karcinom testisa nije toliko čest, ali je specifičan jer uglavnom pogađa mlađe muškarce u dobi od 20 do 40 godina. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj je najveća učestalost oko 30. godine života. Najčešći su simptomi, naravno, promjene i nepravilnosti na samom tkivu testisa, no drugi vrlo čest simptom koji može ukazati na bolest je bol u leđima.

I kod ove bolesti, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa moguće je izliječiti, i to u gotovo 100 posto slučajeva.

Ma to je (SAMO)pregled!

Europski kodeks u borbi protiv karcinoma u prevenciji ističe dva najvažnija koraka: sprječavanje i rano otkrivanje. Kako biste spriječili ili barem umanjili mogućnost da obolite od „muških bolesti“, važno je usvojiti zdrave navike: prestanite pušiti, umjereno s alkoholom i izbjegavajte predug boravak na suncu, a što je najvažnije: redovito odlazite na preventivne zdravstvene preglede!

Rano se otkrivanje zapravo temelji na onome što bismo svi trebali primjenjivati – osluškivanju vlastitog tijela. Ako imate tegobe koje traju duže vrijeme ili primijetite zadebljanje, krvarenje, ako neuobičajeno mršavite ili osjećate čudne simptome, vrijeme je za posjet liječniku!

Sumnju na rak prostate ili testisa moguće je otkloniti na više načina. Kad je u pitanju prostata, radi se pretraga krvi, ali i digitalni rektalni pregled. Iako zvuči strašno, to je bezbolna pretraga koja traje doslovno minutu, a pruža ključne informacije o zdravlju prostate.

Preventivni pregled testisa radi se kolor doplerom te analizom krvi. Ipak, na njihovo zdravlje možete paziti i sami, uz pomoć samopregleda. Jednom mjesečno u isto vrijeme odvojite minutu za sebe i nakon tuširanja opipajte testise. Posebnu pažnju obratite na veličinu, boju, težinu ili teksturu tkiva testisa. Zapamtite, ako su otkriveni na vrijeme, karcinom prostate i testisa su izlječivi. Zato se posvetite zdravlju i ako ništa drugo, barem jednom godišnje obavite sistematski pregled.

Ma to je samo pregled...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije