Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Muči vas želudac? Ovih deset namirnica mogu vam pomoći ublažiti tegobe!

Shutterstock
20.10.2023.
u 11:30

Vaš želudac nalazi se u gornjem lijevom dijelu trbuha, ispod prsnog koša

Banana, riža, umak od jabuka i tost desetljećima se propisuju za želučane tegobe koje dovode do proljeva — te namirnice su blage, lako probavljive i iako vam neće pomoći da se brže riješite vašeg virusa ili bakterijske infekcije, to je način dobivanja nekih hranjivih tvari dok trčite u zahod, prema klinici Cleveland. Ali proljev očito nije jedini simptom koji ljudi pripisuju svom želucu. "Svatko koristi 'bol u želucu' kada ono što nije u redu možda uopće nije u njegovom želucu", kaže Tamara Duker Freuman, M.S., R.D., C.D.N., autorica knjige The Bloated Belly Whisperer. 

Vaš želudac nalazi se u gornjem lijevom dijelu trbuha, ispod prsnog koša, kaže Freuman. No potreba za trčanjem u kupaonicu (kao i suprotno, zatvor) znači da se nešto događa u vašim crijevima, koja su niže, kaže ona. Nadutost može biti ili u želucu ili crijevima (ljudi kažu da su napuhnuti kada su puni plinova, na primjer), dok su žgaravica, mučnina ili podrigivanje vjerojatnije pravi trbušni problemi, piše Good Housekeeping

VEZANI ČLANCI:

Teško je generalizirati što biste trebali jesti — to zapravo ovisi o tome što se s vama događa. Zato je veoma korisno otkriti koju hranu možete tolerirati, a koju biste trebali izbjegavati. Naravno, ako sumnjate na uzrok vašeg želučanog problema nije prehrana, posjetite gastroenterologa kako biste došli do korijena problema. U nastavku su namirnice koje bi vam mogle pomoći kod problema s crijevima, ovisno o tome što uzrokuje vaš problem.

Kefir: Ovaj fermentirani mliječni napitak je bogat probioticima, koji mogu pomoći u ravnoteži crijevnog mikrobioma. Također se pokazalo da podržava zdrav imunološki sustav i suzbija virusne infekcije.

Mrkva: Kuhana mrkva izvrstan je način za poboljšanje hranjivosti i okusa kada je vaš jelovnik ograničen. Kuhanje povrća poput mrkve ili špinata čini ga lakšim za probavu, a savršeno je u kajganama od jaja ili juhama na bazi temeljca.

Riža: Budući da ima malo vlakana, bijela je riža lako probavljiva, a njezina kvaliteta škroba može pomoći da se rijetka stolica pretvori u čvršću.

Piletina: Unošenje  malo proteina je važno, čak i kada se osjećate loše, ali posegnite za stvarima poput piletine ili ribe, koje je lakše probaviti i jednostavno pripremiti u usporedbi s masnijim crvenim mesom.

Banane: Banane su izvrsne jer su lako probavljive i smatraju se neiritantnim za želudac i gornji dio probavnog trakta. Voće bogato vlaknima ne samo da održava sustav pravilnim i pomaže u oporavku od proljeva, već vitamin B6 također smanjuje nadutost uzrokovanu zadržavanjem tekućine, a magnezij pomaže u opuštanju mišića.

Bijeli tost: Iako se može činiti kontraintuitivnim, kada osjećate mučninu prazan želudac može izazvati još veću mučninu jer u tijelu nema ničega što bi apsorbiralo želučanu kiselinu. Stručnjaci savjetuju grickanje bijelog tosta ili slanih krekera svakih nekoliko sati budući da škrob iz ovih jednostavnih ugljikohidrata nema vlakna, proteine i masti — a sve to usporava probavu i duže ostaje u želucu.

VEZANI ČLANCI:

Jaja: Jaja su lagano probavljiva i jednostavan način za vaše potrebe za proteinima, a da se ne zasitite prebrzo.

Batat: Hrana bogata kalcijem, magnezijem i kalijem također smanjuje nadutost trbuha tako što uravnotežuje natrij. Dodajte batat, avokado, naranče i špinat u svoj tanjur kako biste ublažili nadutost.

Đumbir: Čaj od đumbira, suplementi s đumbirom, pastile s đumbirom – neke su studije pokazale da đumbir pomaže u ublažavanju mučnine i povraćanja. Često se preporučuje za jutarnje mučnine i za mučninu izazvanu kemoterapijom. Iako je siguran za odrasle, đumbir se ne bi trebao koristiti za liječenje dječjih gastrointestinalnih bolesti.

Rajčica: Prebiotičke namirnice — namirnice, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke — mogu pomoći u “poticanju” prijateljskih crijevnih bakterija u vašem probavnom traktu. Stimulirajući tu “mikrobiotu”, prebiotici jačaju crijevni imunitet i sprječavaju upale, proljev i druge gastrointestinalne probleme. Opskrbite se rajčicama, cikorijom, lukom, šparogama i pšenicom za najbolje rezultate.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije