Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mozak beba iz domova lošije se razvija nego kod udomljenih

Djecu u dobi do tri godine treba smještati u udomiteljske obitelji umjesto u institucije, naputak je Ministarstva zdravstva, rekla je Lidija Petrović, savjetnica pravobraniteljice za djecu.
13. svibnja 2010. u 09:00 6 komentara 18 prikaza
dijete

Djecu u dobi do tri godine treba smještati u udomiteljske obitelji umjesto u institucije, naputak je Ministarstva zdravstva, rekla je jučer Lidija Petrović, savjetnica pravobraniteljice za djecu jučer na UNICEF-ovu skupu o udomiteljstvu najmlađe djece.

O prednostima primarnog skrbnika u odnosu prema instituciji govorio je pedijatar doc. dr. sc. Milivoj Jovančević. Na razvoj mozga utječe naslijeđe i sve što se događa u najranijoj dobi, a sklad obaju čimbenika znači zdrav duševni razvoj.

– Bebe u ustanovama nemaju primarnog skrbnika i taj dio mozga u te djece ostaje manji, neki dijelovi i nerazvijeni. Primarni je skrbnik nužan za zdrav razvoj – kazao je dr. Jovančević i podsjetio na višegodišnje istraživanje u rumunjskim sirotištima koje je to dokazalo.

– U Hrvatskoj je 97-ero djece do tri godine smješteno u domove, a nema podataka koliko ih je u toj dobi udomljeno – rekla je Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Uprave socijalne skrbi u Ministarstvu zdravstva. Nema ni registra potencijalnih udomitelja.

STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Laura Anny:

    Dobro bi bilo da ovaj tekst procita gospada Curkovic iz Nazorove, a ne samo stititi interes doma i zaposlenih. Djeca trebaju sigurnost, ljubav i tjelesni kontakt (biti mazena i pazena).

  • Fritza:

    Žalosno je što kod nas domovi vrve djecom, a udomitelji godinama čekaju milost Božju da ih udome! Administracija i papirnate zavrzlame samo pogoduju tome da čovjek na kraju odustane od svega. Udomitelji se provjeravaju kao da su u najmanju ruku ... prikaži još! osuđenici pušteni na uvjetnu slobodu - mislim da i \"Lepoglavci\" imaju više prava i slobode od potencijalnih udomitelja! A tko provjerava obitelji u kojima roditelji nisu zaposleni, nemaju stalnih primanja, nemaju ni normalne stambene prilike (u jednoj prostoriji žive djeca, roditelji te bake i djedovi, živad (znam i takve slučajeve!)), a opet ih se izrodi 10ero, 12ero - gdje su tu prava djece i roditelja???!

  • astra24:

    Naša država NE VOLI DJECU ! Ničiju,a najmanje onu kojoj najviše treba ,tj.onu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Najlakše ih je strpati u domove jer poslije ne moraju više o njima brinuti Centri i socijalni radnici.Ako djecu smjeste u udomiteljsku obitelj ... prikaži još! imaju stalno nekakvog posla oko njih,a to im se ne da.Zato izmišljaju sve moguće zamke za udomitelje kako bi ih bilo što manje.Izmislili su glupi zakon koji još dok se stvarao nije valjao i iako su udomitelji upozoravali na to nikom ništa.Uz zakon ide još gluplji PRAVILNIK koji ZABRANJUJE da djeca spavaju na KREVETIMA NA KAT. Pravilnik traži da svi koji imaju balkone i terase moraju imati ograde visoke 1,20m. Molim vas izmjerite visinu balkonske ograde.Arhitekti određuju visinu od 90-110cm. Znači nitko.MZSS preporuča Centrima da zanemare te točke pravilnika ako im se sviđaju udomitelji.Ako su udomitelji previše zainteresirani za djecu pa previše pritišću Centar tj,tjeraju ih na rad,onda treba poštivati pravilnik i uzeti udomiteljima djecu. ŽIVA ISTINA