Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

‘Moderni čovjek je mekušac’

Pretpovijesni muškarac mogao bi u današnjim uvjetima trčati brže od Usaina Bolta, a bilo koja neandertalka na ruku bi “dobila” Schwarzeneggera.
20. listopada 2009. u 19:00 5 komentara 85 prikaza
pračovjek
Foto: Arhiv VL-a

Iako je kroz povijest u mnogočemu napredovao, moderni je čovjek u mnogočemu fizički inferioran. Naime, Peter McAllister je u svojoj knjizi “Manthropolgy” navodi mnoštvo situacija u kojima bi moderni čovjek “izgubio bitku” sa svojim prethodnicima. Pretpovijesni australski Aboridžini srušili bi rekorde Usaina Bolta, muškarci iz Ruande preskakali su više od trenutačnoga svjetskog rekorda (2.45 metara) u obredima inicijacije, a bilo koja neandertalka u odmjeravanju snaga rukom nadjačala bi Schwarzeneggera.

McAllister vjeruje da je moderni čovjek inferioran svojim prethodnicima, između ostalog, u svim osnovnim olimpijskim disciplinama. Svoje tvrdnje ovaj antropolog temelji na fosiliziranim ostacima i raznim proračunima.

On smatra da bi prosječni pretpovijesni lovac Aboridžin mogao uz današnje uvjete - moderne treninge, posebne tenisice i gumene podloge - mogao trčati i 45 kilometara na sat, te tako prestići Bolta.

Prosječna neandertalka imala je pak deset posto više mišićne mase od današnjeg muškarca. Uz moderne bi treninge ona mogla doseći mišićnu masu slavnog Terminatora, Schwarzeneggera.

Koji je razlog ovakvog pada u formi današnjeg čovjeka? Neaktivnost. Moderni čovjek je od početka industrijske revolucije izložen sve manjim i manjim naporima, pa se tijelo tome i prilagodilo.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Avatar DoubleW
  DoubleW:

  Bullshit. Industrijska revolucija traje 200-300 godina. Autor pojma nema . To znači da bi Robin Hood skakao 2,5m u vis., jer je bio aktivan prije ind revolucije. A poznato je da su u srednjem vijeku ljudi bili i niži i ... prikaži još! manji masom od sadašnjih bez obzira na aktivnost , a da ne govorimo da su živjeli u prosjeku 50% kraće.

 • tomo crni:

  samo nije imao mozak, nama je bog dao mozak!

 • abendblatt:

  Ja pomislio da je to Mesic na slici, kad tamo samo daljni rodijak.