Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dani sreće ili?

Mješavina božićnih hormona dovodi do ludila

\'gradska...zagreb...13.12.2005. ...soping...kupovina...bozic..bozicna kupovina...kuglice...ukrasi.... snimio:antonio bronic\'
\'Antonio Bronić/PIXSELL
10.12.2011.
u 16:21

Ovo doba godine iz nas izvlači ono najbolje i najgore, upozoravaju stručnjaci.

Radost, obiteljsko okupljanje, miris domaćih kolača, mir... Dok bi ovo trebala biti prava obilježja Božića, blagdani ne prolaze bez stresa, nervoze i tankih živaca! Da je doista tako tvrde i znanstvenici koji napominju kako pretrpan raspored i blagdansko prejedanje utječu na hormone. U Journal of Neuroendocrinology Mike Ludwig sa Sveučilišta Edinburgh rekao je kako nas neizbježno opet čeka prepuštanje "božićnim hormonima". Ludwig učinak tih hormona opisuje kao traumatičan, prenosi Daily Mail. Da smo u sezoni iracionalnog razmišljanja i radnji te da božićni hormoni i te kako utječu na naše tijelo slaže se i doktor Robert Lustig sa Sveučilišta California.

– Ovo doba godine iz nas izvlači najbolje i najgore na bilo koji način – rekao je doktor Lustig te napomenuo da je u igri tijekom blagdana moćna mješavina kortizola (hormona stresa), serotonina (hormona sreće) i dopamina (euforija).

Stoga nije iznenađenje što čak 70% Amerikanaca kaže kako su od Božića umorni, tvrdi Američka psihološka udruga.

– Sreća nema ništa s novcem, pa ni s hranom. Najbolje je kada imate obitelj i prijatelje i time treba biti zadovoljan – zaključuje doktor Lustig.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
boston
20:04 10.12.2011.

\"sreca nema nista s novcem....\" veli novinar. Normalno da nema. Zenu usrecim samo sa osmjehom, a djecu ugrijem toplim rijecima. To sto bez novaca nema klope, krova nad glavom, robe, mobitela, nema veze. Bitno je da mo sretni ??

RO
rotten
08:29 11.12.2011.

to ti je obično mantrična izjava onih osoba koje su pune kao brod tako da se na takve \"konstatacije\" ne treba osvrtati jer svi znaju da u ovom kapitalističkom svijetu 90% je u novcu...ako ga nemaš nema ni sreće a ako si pun kao brod onda možeš obratiti pažnju na kvalitetu življenja na obitelj i prijatelje.......

AU
autoritet
21:39 13.12.2011.

Kaj? Božić je lijepo doba a do ludila dovodi samo one već lude, te pokoju novinarku koja mora napisati članak ma kako glup bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije