Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mediteranskom prehranom protiv dijabetesa

03. lipnja 2008. u 12:57 5 prikaza
riba-tx.jpg
Foto: import

Mediteranska prehrana može pružati "popriličnu" zaštitu protiv dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje.

Prehrana bogata maslinovim uljem, voćem, povrćem i ribom, no siromašna mesom i mliječnim proizvodima već se povezala s zaštitnom ulogom od kardiovaskularnih bolesti.

Sada su istraživači sa španjolskog Sveučilišta u Narvarri, rekli da je njihovo istraživanje pokazalo da su ljudi koji su se striktno pridržavali pravila ove prehrane smanjili rizik za razvoj dijabetesa za 83 posto. Istraživači su analizirali prehranu i životni stil više od 13,000 ljudi, koji na početku istraživanja nisu imali dijabetes u anamnezi, u vremenskom periodu od 1999. do 2007.

Sudionici su na početku istraživanja popunili anketu napravljenu za mjerenje kompletne prehrane. Anketa je uključivala i pitanja o upotrebi masti i ulja, načinu kuhanja i prehrambenim dodacima.

Sudionicima je svake dvije godine poslan upitnik o prehrani, životnom stilu, faktorima rizika i medicinskom stanju. Novi slučajevi dijabetesa potvrđeni su iz medicinske papirologije.

U članku objavljenom u časopisu "British Medical Journal", istraživači su rekli da su sudionici koji su se držali mediteranske prehrane imali niži rizik za dijabetes.

Otkrili su i da su sudionici koji su se striktno držali mediteranske prehrane imali najvišu učestalost rizičnih faktora za dijabetes, kao što su životna dob, dijabetes u obitelji, i pušenje tokom života.

Mada se očekivalo da će ova grupa sudionika imati veću učestalost dijabetesa, to se nije pokazalo točnim. „Naše prospektivno kohortno istraživanje pokazuje da se poprilična zaštita od dijabetesa može postići tradicionalnom mediteranskom prehranom, bogatom uljem, povrćem, voćem, orasima, žitnim pahuljicama, legumima i ribom, no relativno siromašna mesom i mliječnim proizvodima,“ zaključili su istraživači.

No upozorili su: "Ograničen broj slučajeva dijabetesa i mogućnost da nisu svi bili prijavljeni, zahtijeva daljnju veću kohortu i ispitivanja koja će potvrditi ovo otkriće."

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO