Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrade ULUPUH-a

Među laureatima i Večernjakova likovna i modna kritičarka Ana Lendvaj. 'I oblikovanje odjeće je umjetnost'

Ana Lendvaj
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
12.12.2017.
u 11:22

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika ove je godine pripala Ivanu Capanu, za najbolji izložbeni projekt nagrađen je Zgraf 12

U povodu šezdeset sedme godišnjice osnutka ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba 18. prosinca u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici dodjeljuje se nagrada ULUPUH-a.

Umjetnički savjet i Upravni odbor donijeli su odluke po kojima nagrada za životno djelo ide industrijskom dizajneru Davoru Grünwaldu, nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se Međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12 na temu “Društvene reprize”, a nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se knjizi “ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja” autorice Ane Lendvaj, pokojne Večernjakove modne kritičarke, a čiji su urednici Dorotea Jendrić i Davor Klarić.

Knjiga obuhvaća dugogodišnje djelovanje Ane Lendvaj na proučavanju i popularizaciji hrvatske mode. Predstavlja svojevrsni “inventar” modnih događanja, njihovih protagonista te društvene i gospodarske trenutke koji su pratili ili potaknuli događanja važna za oblikovanje odjeće 20. i početka 21. st. Nosi značajan doprinos memoriji hrvatske primijenjene modne umjetnosti.

U povodu 20 godina osnutka Sekcije za oblikovanje odijevanja pod današnjim imenom, 1996. godine, Ana Lendvaj sažeto je tada izrazila smisao njezina postojanja, kojim se vodila i u osmišljavanju knjige, govoreći: “Svakom revijom, izložbom ili modnom akcijom ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja jasno se potvrđuje smisao te udruge, koja prepoznaje dimenziju modnog dizajna koja pripada umjetnosti koliko i modi. Uvijek u različitim omjerima, ali nikada izvan njih. Oblikovanje odijevanja nije uvijek umjetnost – ali kad u rijetkim slučajevima jest, onda je alibi za postojanje ULUPUH-ove sekcije.“ Osim spomenutih, dodjeljuje se i nagrada najboljem mladom umjetniku, a ove godine to je arhitektu Ivanu Capanu.•

Pogledajte i video neuobičajene modne revije dizajnerice Alme Premerl Zoko na kojoj su se salsa plesačice preodijevale pred uzvanicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije