Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Malomasni mliječni proizvodi štite od moždanog udara

mlijeko
Photos.com
03.09.2012.
u 15:24

Jedete li često malomasni jogurt, sireve i mlijeko, smanjujete rizik od moždanog udara za razliku od onih koji umjereno jedu punomasne mliječne proizvode

 

Švedski znanstvenici u desetgodišnjoj studiji otkrili su da konzumacija mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom masnoća smanjuje opasnost od moždanog udara. To objašnjavaju povećanom razinom kalcija i vitamina D.

Istraživanje je provedeno na 75 tisuća osoba starosti od 45 do 83 godine, prilikom čega su ispitivane njihove prehrambene navike.

Rezultati su otkrili da oni koji su jeli u prosjeku četiri porcije nemasnih mliječnih proizvoda dnevno imali 12 posto manji rizik od moždanog udara nego ljudi koji konzumiraju mnogo masnoće iz mliječnih namirnica.

Iako studija nije mogla potvrditi razloge zašto su malomasni mliječni proizvodi povezani s nižim rizikom od moždanog udara, istraživači nagađaju da kalcij, kalij, magnezij i vitamin D, koji se nalaze u toj hrani, štite kardiovaskularni sustav.

− Niskomasni mliječni proizvodi smanjuju krvni tlak, a visoki krvni tlak snažan je faktor rizika za moždani udar − kazala je Susanna Larsson iz Nacionalnog instituta u Stockholmu.

Dakle, ako konzumirate više masnoća nego što vam je potrebno u jednom danu, bez obzira kojeg su podrijetla, možete povećati rizik za aterosklerozu, a time i rizik za moždani udar.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije