Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza i na plaži

Makarska rivijera zbog štednje ostala bez Plavih zastava

Makarska
Goran Stanzl
12.06.2010.
u 08:00

Među 136 Plavih zastava, ovoga se ljeta ni jedna neće vijoriti na makarskim, breljanskim i tučepskim plažama.

Među 136 Plavih zastava, od kojih će se posljednje u ovoj sezoni razviti idućeg tjedna u Istri, ovoga se ljeta ni jedna neće vijoriti na makarskim, breljanskim i tučepskim plažama.

Preskupo 30.000 kuna

Oznaka za kvalitetu vode, sigurnost i opremljenost kupališta na ponajljepšim jadranskim žalima nakon niza godina izostaje iz ekonomskih razloga. Trideset, četrdeset i više tisuća kuna godišnje koncesionarima i lokalnim zajednicama Makarske rivijere – s izuzetkom Baške Vode i Podgore, gdje se Plave zastave vijore – postalo je prevelik trošak.

– Apsolutno, to je puno novca. A mogu vam reći da turisti i ne pitaju gdje je zastava, zašto je nema – kaže direktor Turističke zajednice Tučepa Ivo Mravičić.

Slična su objašnjenja i u Brelima, Makarskoj te Komiži, koja se takođeru 2010. odrekla Plave zastave na plaži Gospe gusarice. Broj je Plavih zastava na Jadranu svejedno kao i lani – 136 (116 na plažama i 20 u marinama). Uza šest plaža koje su se odrekle Plave zastave, toliko ih ju je prvi put i razvilo: riječka plaža Kostanj, plaža Centar u Podgori, plaža Bene u Splitu te plaže kampova Glavotok na Krku, Stobreč u Splitu i Vira na Hvaru.

– Naša je anketa među šest tisuća gostiju pokazala da ih se 19,86 posto odlučilo za neku plažu baš zbog Plave zastave. Cijenu godišnje kotizacije od 20.000 po plaži ne određujemo niti zadržavamo mi, nego Kopenhagen, a ona osjetno pada ako isti koncesionar ima više plaža s našom zastavom – kaže dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša.

Nedostižni rekordi

Međunarodni voditelj ovog programa je, inače, Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš iz Danske, u koji je uključeno 40-ak zemalja, a Plava zastava obilježava oko 3000 mjesta u svijetu.

– Francuska, Španjolska, Italija i Grčka imaju po tristotinjak Plavih zastava, Turska oko 200, Cipar i Tunis između pedesetak i sto, Crna Gora 19, Jordan dvije, a nekoliko i susjedna Slovenija. Egipat i Albanija, recimo, nemaju ni jednu – izredao je dr. Kutle.

U Hrvatskoj je broj Plavih zastava ubrzano rastao od prve zastave prije 13 godina na Krku, do rekorda sa 146 Plavih zastava na Jadranu 2008. – prije krize i sveopće štednje.

Ključne riječi

Komentara 6

RE
returnofTito
11:06 12.06.2010.

Mi smo najpametniji. Sto ce oni nama tu nametati neke zastave! PLJUC!

BO
bomba
09:41 12.06.2010.

Izmislili oni plavu zastavu i ako si dobar mi ti damo plavu zastavu a ti nama plačaš svoju dobrotu. Treba biti obrnuto tko se potrudio i uložio ogromna sredstva treba ga nagraditi i dati mu podsticaj da se i dalje trudi kako bi imao plavu zastavu. Ovako ispada da se plava zastava kupuje. Kad bi ovi iz Kopenhagena davali novac najboljima i zastava bi oni manje udijelili jer bi novac išao iz njihovog novčanika. Sve je ovo izmišljanje posla, pošto se selo uništilo u svijetu a grad ti daje samo beton i asfalt, ti moraš u gradu izmišljati poslove da bi došao do novaca i to još provučeš kroz obvezu zakonom i divota. Ja sam išao u Dalmaciju na more kad je bilo oskudnije stanje i tad je bilo čisto, i danas ja ne vidim problem zagađenosti naših plaža vijorila se zastava ili ne. Valjda znam sam vidjeti jel čista plaža ili nije nisam mutav da mi neka zastava to govori.

Avatar karlo5
karlo5
11:11 12.06.2010.

Nemaju novaca? Pa to je svega par pizza,i eto zastave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije