Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Lomite tablete na pola da ih lakše progutate? Ovo biste trebali znati...

Ma koliko se može činiti kao bezazleno i spasonosno rješenje, ipak lomljenje tablete na manje dijelove može uzrokovati i zdravstvene probleme prilikom konzumacije i njenog djelovanja na organizam.
21. srpnja 2017. u 11:56 5 komentara 1891 prikaza
Tableta
Foto: Thinkstock

Progutati manju ili veću tabletu mnogima je pravi problem. 

Različiti su razlozi, ali većina je došla na slično rješenje: prepoloviti tabletu ili smrviti je pa progutati s malo omiljenog soka ili vode. 

HIV ilustracija UZ JEDAN UVJET Novi tretmani liječenja HIV-a sada mladima pružaju gotovo normalnu duljinu života

I čini se kao odlična ideja, propisani lijek ste uspjeli progutati, makar i na ovaj način. No, to uopće nije dobra ideja, tvrdi farmaceutkinja Anshu Bhimbat iz LloydsPharmacy-a u Buckinghamshireu.

Ma koliko se može činiti kao bezazleno i spasonosno rješenje, ipak lomljenje tablete na manje dijelove može uzrokovati i zdravstvene probleme prilikom konzumacije i njenog djelovanja na organizam. 

Bhimbat tvrdi da se mogu pojaviti nuspojave zbog različitog doziranja lijeka, posebice kod terapije za primjerice, dijagnoze bipolarnog poremećaja ili kod srčanih bolesnika. Kod takvih dijagnoza mora se uzimati točno propisana količina lijeka te bi se svakako prije odluke da neke tablete na svoju ruku lomite na manje dijelove, trebali obratiti liječniku koji je terapiju propisao. 

vagina Pomlađivanje vagine Liječnici upozoravaju na novi bizarni trend koji je popularan među ženama Artritis može pogoditi i mlađe osobe te djecu znate li? Artritis 'prijeti' i mladim osobama. Ovako ga možete spriječiti... Klaićeva traži više novca za liječenje djece Proizvođači ne žele donirati lijekove jer smo malo tržište
poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice