Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trend za zdravlje

Iskoristite ljeto za bosonogo hodanje i trčanje – dobro je za srce, mišiće, kralježnicu...

Trčanje po plaži
Thinkstock
11.07.2017.
u 07:10

Za razvoj i očuvanje zdravlja stopala korisno je hodati bos jer se tako bolje razvija muskulatura i percepcija podloge, a time i ravnoteža

Posljednjih je godina trend u očuvanju zdravlja ostvarivanje kontakta s prirodom, a boso hodanje je jedan od najboljih oblika praćenja ovog trenda. Osim što će boravak u prirodi te rekreacija u obliku bosog hodanja ojačati srce i krvne žile, ono pomaže u očuvanju zdravlja vena, smanjuje stres te popravlja držanje, a pozitivan će se učinak primijetiti i na mišićno-koštanom sustavu.

Sve neravnine su poželjne

– Sloboda stopala koja nisu stiješnjena u neudobnu i tvrdu obuću daju mogućnost cijelom tijelu da se skladno razvija i dobro funkcionira. Dobar oslonac na sva tri uporišta stopala je preduvjet da se skladno pozicioniraju koljena, da se dobro kreće zdjelični i rameni obruč, a između njih da kralježnica održi svoje prirodne krivine područja donjeg dijela i vrata naprijed, a gornji dio i trtica sa stražnjom stranom glave natrag – objašnjava fizioterapeutkinja Jadranka Brozd te dodaje kako stopalo mora imati različite poticaje koji će aktivirati i poprečni i uzdužni svod stopala, ali i prste koji ne smiju biti jako savinuti.

Preporuka je da hodate bosi po pijesku, travi, kamenčićima, blatu i svakojakim neravninama koje se mogu postaviti na pod. Svakako je važno procijeniti opasnosti od ozljeda staklom ili drugim oštrim materijalom, a nikako nije poželjno hodati bos po vrućem asfaltu.

– Utjecajem konzumerizma poplavljeni smo ponudom najrazličitijih cipelica za djecu, smanjene slobodne fizičke aktivnosti, što rezultira sve većim brojem osoba s izraženim valgusom gležnjeva pa i koljena. Kada vidite da je unutarnji dio gležnja pao prema sredini tijela, a kod pokušaja čučnja pada sve niže i gubi se oslonac vanjskim dijelom stopala to je valgus pozicija i trebate potražiti stručnjaka koji će učiniti procjenu i dati adekvatan savjet – savjetuje Jadranka Brozd.

Bosonogo trčanje

No, kada nismo bosi iznimno važno je odabrati kvalitetnu obuću. Tvrdi, nesavitljivi đonovi cipela, klompe koje ne prianjaju uz nogu, već se nasumice vuku po podlozi, japanke u kojima stopalo nema oslonac, ali se moraju povlačiti, nisu obuća zdravog izbora. Cipela ima funkciju zaštite noge od ozljeda i vremenskih neprilika, a može biti i korektor lošeg oslonca ako ima adekvatan ortopedski uložak. Adekvatan uložak obično nije prosječno određen, već individualno kreiran za svaku nogu. Meka, ali dobro strukturirana forma obuće može ispuniti zadane uvjete i pozicionirati i štititi nogu sve do potkoljenice. Zato pažljivo birajte obuću, a poželjno je da to bude mekana kožna obuća, tenisice s prozračnom tkaninom, fiksirane sandale ili balerinke mekog đona.

– Bosonogo trčanje ili u specijaliziranim tenisicama s odvojenim prstima-čarapicama je zdravo. Naravno da je nužno procijeniti podlogu po kojoj se trči pa je loše prakticirati po betonu ili vrlo neravnom terenu, ali bosonogo trčanje u prirodi uz adekvatnu dozu opreza od uobičajenih ozljeda uvijek možemo preporučiti – zaključuje Brozd.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije