Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povremeno se spustite...

Liječnici upozorili na opasnosti nošenja visokih peta i na novi bizarni TikTok trend

Shutterstock
20.09.2023.
u 14:30

Uz brojne dobre i loše trendove koje je donio, film "Barbie" je potaknuo i jedan TikTok izazov pa djevojke iz svih krajeva svijeta za tzv. "Barbie Foot Challenge" prikazuju svoja stopala u neprirodnom položaju.

Nedavno je estetski kirurg dr. Reza Tirgari na TikToku objasnio koje su sve loše strane nošenja potpetica, posebno ako ih nosite svakodnevno i u njima provedete više sati.  “Dame, istina je da sjajno izgledate u visokim petama, ali po koju cijenu?” rekao je u videu 54-godišnji liječnik i instruktor fitnessa iz San Diega u Kaliforniji. “Osim takozvanih čukljeva ili koštanih deformacija koje se stvaraju na zglobu nožnog palca, tu su i rizik od ozljeda gležnja i uganuća koji u visokim petama stalno rastu", rekao je, no nisu stopala jedina koja mogu stradati zbog cipela.  Tirgari tako kaže da visoke pete također mogu uzrokovati o bolove u leđima jer, kada ste u njima, takozvani pregibači kukova (mišići fleksori) su napeti, što leđa stavlja u stvarno neprirodan položaj. "Također, u potpeticama se se mijenja i prirodna zakrivljenost kralježnice koja drugačije apsorbira stres, što može povećati bolove leđa", rekao je.

Spomenuti pregibači kuka su, dodaje, stalno stegnuti kada ste u potpeticama, pto također vodi do kronične boli u leđima, a postoje dokazi da nošenje visokih potpetica također može promijeniti i dio koljena, točnije neke kosti u njima, zbog čega potpetice izazivaju i probleme s koljenima.

@drreza_t The dangers of high heels 👀 . Watch until the end for some saftey/ preventative tips! #bunionlife #hammertoe #feetpain #highheels ♬ original sound - Dr. Reza T

A ako ipak ne možete ni zamisliti da uopće ne nosite potpetice, Tirgari je podijelio nekoliko preventivnih savjeta kako ne biste morali previše brinuti o posljedicama, a prvi je da skratite vrijeme nošenja. "Nemojte ih nositi cijeli radi dan", poručio je i savjetovao da birate one sa što nižom petom; dok one jako visoke čuvate za posebne prilike. "Ipak, moja je preporuka da potpetice nosite što rijeđe, tako ćete izbjeći mnoge od ovih rizika", rekao je.

A uz brojne dobre i loše trendove koje je donio, film "Barbie" je potaknuo i jedan TikTok izazov pa djevojke iz svih krajeva svijeta za takozvani "Barbie Foot Challenge" svoja stopala prikazuju u neprirodnom položaju poput onog u potpeticama, sa istegnutim 'Barbie lukom'. “Iako Barbie luk čini da ženske noge izgledaju duže i tanje, položaj nije bez rizika. U redu ga je iskušati jednom ili dvaput, no ako pokušate takvu pozu imati kroz dulje razdoblje i tako hodati, postoje određeni rizici", rekla je za NY Post podijatrica dr. Jodi R. Schoenhaus.

@as.danai 💗 Barbie mood 💗 #barbiemovie #barbiefeet #barbiefootchallenge #barbiefoot #highheels ♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] [Extended] - Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua

Naime, kaže ona, može doći do istegnuća ligamenata i drugih ozljeda koje se obično viđaju kao posljedice nošenja visokih peta, a visoki zakrivljeni položaj 'Barbie stopala' može dovesti i do problema s mišićima i kralježnicom jer opterećuje donji dio leđa, a kod mladih cura koje još rastu može također oštetiti i ploče rasta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije