Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte ga

Liječnici otkrili: Ovo je najgore vrijeme u danu za obrok!

Shutterstock
02.02.2023.
u 11:30

Nova je studija također otkrila da jedenje kasnije tijekom dana može utjecati na rad našeg metabolizma i hormone gladi

Održavanje zdrave tjelesne težine ne ovisi samo o tome što jedete, istraživanje pokazuje da je važno i kada jedete. Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da je jelo kasnije tijekom dana - posebno nakon 20:00 sati - apsolutno najgore doba dana za jelo, što dovodi do debljanja i drugih štetnih učinaka na zdravlje, piše Yahoo.

Ovo su čajevi koje ne biste trebali piti, a razlog je sasvim opravdan:

1/6

Primjerice, u nedavnoj maloj studiji, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat, u usporedbi s onima koji su jeli u 18 sati, imali višu razinu šećera u krvi sljedećeg jutra, uz manju oksidaciju masti. Druga studija, objavljena u magazinu Nutrients, otkrila je da jedenje kasnije navečer može utjecati na gubitak težine jer sposobnost našeg tijela da sagorijeva kalorije može biti niža noću nego tijekom ostatka dana.

Nova je studija također otkrila da jedenje kasnije tijekom dana može utjecati na rad našeg metabolizma i hormone gladi. To zauzvrat može rezultirati težim gubitkom kilograma. Naime, stručnjaci su otkrili da kasnije jedenje povećava osjećaj gladi. Istovremeno i smanjuje količinu energije koja se troši dok smo budni.

Jedenje četiri sata kasnije nego inače utječe na cjelokupnu razinu apetita i brzinu sagorijevanja kalorija, kao i na skladištenje masti. Samim tim utječe na potencijalni gubitak težine. Međutim, stručnjaci također naglašavaju kako svaka osoba ima drugačiju brzinu metabolizma pa treba drugačiji dnevni unos kalorija te mjeru nutrijenata. Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način za mršavljenje je jesti uravnoteženu prehranu u redovnim, dosljednim intervalima.

- Kasnije jedenje može potaknuti negativan profil težine, energije i hormonskih markera, poput veće glukoze i inzulina, koji su povezani s dijabetesom, te kolesterola i triglicerida, koji su povezani s kardiovaskularnim problemima i drugim zdravstvenim stanjima - rekao je dr. Namni Goel, vodeći autor studije i profesor psihijatrije na Odjelu za spavanje i kronobiologiju Penn Medicine.

Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da su ovo najčešće pogreške koje ljudi rade u kuhinji:

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar spremno zidam
spremno zidam
16:36 02.02.2023.

Nema boljeg nego u deset navecer maznuti par vrucih, reš pečenih krvavica s kiselim zeljem i hrskavim domacim kruhom. Gemišt ili dva uz to, I onda na to 3-4 štrudle od jabuka…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije