Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazao fotografije

Kontroverzni kirurg Sergio Canavero objavio detalje šokantne operacije obavljene u Kini

Operacija
Foto: Shutterstock
21.01.2016.
u 21:45

Kirurg Sergio Canavero tvrdi da je pronašao način da presadi ljudsku glavu, a jučer je objavio detalje šokantne operacije

Nakon što se medijski promovirao u prvog kirurga koji će obaviti transplantaciju ljudske glave, Sergio Canavero je jučer šokirao svijet pokazujući fotografije prema kojima je uspješno presadio glavu majmuna na tijelo drugog majmuna. Nije to sve, Canavero je u javnost pustio i kratke snimke na kojima se vidi miš koji njuši i pomiče noge, ali tjednima nakon što mu je talijanski kirurg prvo presjekao leđnu moždinu da bi je zatim ponovo spojio.

Upitna znanstvena valjanost

Ovi njegovi “radovi” prvo su objavljeni u utjecajnom New Scientistu koji je i do sada objavljivao Canaverove planove. Međutim, magazin se ogradio od ovih objava jer ih je Canavero dao objaviti prije negoli su objavljeni u bilo kojem stručnom glasilu, kako je to uobičajeno. Riječ je o sedam znanstvenih radova koji su trebali biti objavljeni u magazinima Surgery i CNS Neuroscience & Therapeutics u sljedećih nekoliko mjeseci. Canavero nije mogao čekati. I zbog toga je odmah napadnut. Jedna je od rečenica koja dolazi iz znanstvene zajednice da je riječ o znanosti kroz PR te da Canaverovi radovi nikoga ne trebaju zanimati sve dok se ne objave u stručnom glasilu, što će automatski značiti i da su znanstveno verificirani. No, urednik Surgeryja Michael Sarr ne želi se odreći potencijalno goleme medicinske ekskluzive. Izjavio je da će operacija, ako uspije, otvoriti cijelu jednu novu granu u medicini. Iznimno smo zainteresirani, rekao je, za rekonstrukciju leđne moždine kroz presađivanje glave.

– Naš časopis ne podupire nužno takve procedure zbog višestrukih etičkih pitanja te mogućih negativnih posljedica koje bi izazvao takav uspješan zahvat – rekao je Sarr. Bilo kako bilo, Sergio Canavero nije postupke koje još treba potvrditi radio sam. Surađivali su južnokorejski i kineski kirurzi. Jedan od njih, C-Yoon-Kim sa sveučilišta Konkuk u Južnoj Koreji koji je i proveo proceduru na spomenutom mišu, tvrdi da je operacija apsolutno vjerodostojna. Canavero je pak pojasnio kako je spojiti leđnu moždinu moguće ako se čisto presiječe u prisutnosti polietilen glikola, kemikalije koja čuva membrane stanica živaca. No, ni sam Canavero ne tvrdi da je moguće potpuno vratiti sve funkcije, one su samo djelomične. Nakon spajanja rabe se različiti načini stimulacije kako bi se živce potaknulo da se spoje.

Presađivanje glave majmuna obavljeno je na Sveučilištu Harbin u Kini, a tim stručnjaka vodio je Xiaoping Ren. Ovdje nisu spojili leđnu moždinu već samo krvotok tijela s glavom dokazujući kako je moguće glavu majmuna spojiti s tijelom na takav način ako se ona odvojena sačuva na –15 stupnjeva Celzija. Tada mozak u glavi neće izgubiti svoje funkcije. Majmun je, tvrde kineski znanstvenici, uredno preživio zahvat bez ikakvih posljedica. Ostavljen je na životu još samo 20 sati nakon operacije iz etičkih razloga.

New Scientist ističe kako nema više detalja o cijeloj proceduri. Ipak je zanimljivo kako je rad ove grupe kineskih kirurga financijski sponzorirala kineska vlada. Nije ovo prvi put da je Sergio Canavero uzbudio svjetsku javnost. Prvi je put to učinio prošle godine kada je objavio da može obaviti transplantaciju ljudske glave te da ima prvog pacijenta. Riječ je o Rusu Valeriju Spiridonovu koji pati od genetske bolesti odumiranja mišića. Rekao je tada kako je puno prikladniji izraz “transplantacija tijela”, a da mediji više vole senzacionalistički izraz koji se tiče glave. Napisao je i knjigu, “Il Cervello Immortale” (Besmrtni mozak). Opisao je i kako bi izgledala ta operacija, u operacijskoj dvorani budućnosti, s dva pacijenta, od kojih je jedan klinički mrtav, a drugi s prekinutom moždinom. Posebnim nožem Canavero bi im odvojio glave režući između petog i šestog kralješka te ih premjestio.

Spas za tetraplegičare

Operacija bi trajala između 36 i 72 sata, uz ekipu od čak 150 ljudi, od kojih su 80 kirurzi. Canavero sada ima i domaćina najavljene operacije, to je bolnica Vietnam-Germany u vijetnamskom glavnom gradu Hanoju. Postupak bi očito bio iznimno skup pa je Canavero izjavio kako će svoj plan izložiti šefu Facebooka Marku Zuckerbergu. No, ima mišljenja kako bi prije negoli pokuša presaditi ljudsku glavu, Canavero trebao svoje procedure iskušati na pacijentima s ozljedama leđne moždine. Takvih ljudi u svijetu ima stotine tisuća te bi od takvog zahvata mogli samo profitirati.

Canavero, pak, i dalje brani svoje gledište tvrdeći da je genska terapija propala, još se ne zna koliko će uspjeha imati liječenje matičnim stanicama, a sve da se te metode već danas pokažu uspješnima, za mnoge je današnje pacijente prekasno. On tvrdi: “Tetraplegija se može izliječiti jedino presađivanjem. Jednostavno im morate dati novo tijelo, jer i ako uspijete pokrpati leđnu moždinu, ne uspijete sačuvati staro tijelo i organe”.

>>Niz uspješnih operacija u svijetu, a tri izvedene u Hrvatskoj 

Komentara 3

CA
capto a parva
06:25 22.01.2016.

... treba pobječi s ovog planeta ...

HL
hlibit
08:18 22.01.2016.

...joj..ja bi htel tijelo vjeverice

DH
demian.hesse.925
09:05 22.01.2016.

Prije nekog vremena sam pogledao transplataciju glave majmuna na You Tube-u . Nikad to neću zaboraviti . Bolje da to nisam gledao . Danima mi se ta slika vrtila po glavi . Potresno .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije