Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Koliko često trebamo prati kosu? Saznajte odgovor na vječno pitanje

Za razliku od pranja ruku, što je ključno za prevenciju širenja bolesti, pranje kose više je povezano s izgledom i time kako se osoba želi osjećati
15. listopada 2015. u 08:59 2 komentara 117790 prikaza
pranje kose
Foto: Thinkstock

Koliko često trebam prati kosu pitanje je koje smo si svi bar jednom postavili.

Za razliku od pranja ruku što je ključno za prevenciju širenja bolesti, pranje kose više je povezano s izgledom i time kako se osoba želi osjećati.

Je li istina da su šamponi štetni za našu kosu i hoće li ona biti zdravija i ljepša ako ne koristimo kemijske preparate, upitala je jedna korisnica Reddita nakon čega je pokrenuta rasprava.

– Zbog toga je osobna njega osobna. To ovisi od osobe do osobe. Pranjem kose skinut će se prljavština i masnoća, ali će nestati i prirodna ulja koja su potrebna svakoj kosi. Kada isperemo prirodna ulja, većina nas onda koristi regenerator za kosu kako bi je hidratizirali i nahranili – rekla je dr. Curtis Schwartz iz tvrtke Dow Chemical Co., piše Independent.

Dermatologinja i direktorica bostonskog Zdravstvenog centra za kosu Lynne Goldman kaže kako kosu ne treba prati prečesto.

– Paradoksalno je, ali ljudi koji često peru kosu jer je masna zapravo naprave to da kosa proizvodi još više ulja i bude još masnija – rekla je.

Na sljedeće trebate pripaziti prilikom pranja kose:

Tekstura kose. Gusta i kovrčava kosa usporava širenje sebuma, ulja koje kosu čini masnom, pa ju je potrebno prati jednom tjedno. Osobe s rijetkom i slabom kosom morat će je prati češće.

Tip kože i kose. Ako imate "normalnu" kožu i kosu koja nije ni premasna ni presuha, kosu bi trebali prati jednom do dva puta tjedno.

Stil. Ako svaki dan koristite razne preparate za oblikovanje frizura, kosa će vam sigurno biti puno oštećenija tako da je ne bi trebali još više uništavati kemikalijama iz šampona i regeneratora već je trebati rjeđe prati.

>> Ovo su pogreške koje radite sa svojom kosom

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima