Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu česte

Koje aviokompanije su imale najviše nesreća? Najpopularnija među Hrvatima nije na popisu!

shutterstock
12.04.2024.
u 10:30

Važno je istaknuti da su s obzirom na desetke milijuna letova godišnje, velike nesreće zapravo izuzetno rijetke.

Prema istraživanju koje je objavio Executive Flyers 19. rujna 2023. godine, Visual Capitalist je rangirao globalne aviokompanije po broju nesreća. Air France i American Airlines su na vrhu list s 11 nesreća, a važno je napomenuti da su se dvije nesreće American Airlinesa i dvije United Airlinesa dogodile su se tijekom terorističkom napada 11. rujna 2001. Pixsell je napravio infografiku koja jasno pokazuje redoslijed. 

Slijede ih China Airlines i Korean Air s po devet nesreća, dok Pakistan International Airlines bilježi osam nesreća. Važno je istaknuti da su s obzirom na desetke milijuna letova godišnje, velike nesreće zapravo izuzetno rijetke. 

Prema istrazivanju koje je objavio Executive Flyers 19. rujna 2023. godine, Visual Capitalist je rangirao globalne aviokompanije po broju nesreca. Air France i American Airlines su na vrhu list s 11 nesreca (dvije nesrece American Airlinesa i dvije United Airlinesa dogodile su se tijekom teroristickom napada 11. rujna 2001.). Slijede ih China Airlines i Korean Air s po devet nesreca, dok Pakistan International Airlines biljezi osam nesreca. Vazno je istaknuti da su s obzirom na desetke milijuna letova godisnje, velike nesrece zapravo izuzetno rijetke. Prema podacima iz The Wall Street Journala, u Sjedinjenim Americkim Drzavama proteklih 15 godina nije zabiljezena veca nesreca u komercijalnoj zrakoplovnoj industriji, unatoc tome sto je bilo vise od 100 milijuna letova. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Prema podacima iz The Wall Street Journala, u Sjedinjenim Američkim Državama proteklih 15 godina nije zabilježena veća nesreća u komercijalnoj zrakoplovnoj industriji, unatoč tome što je bilo vise od 100 milijuna letova. 

Peto mjesto drži Pakistan International Airlines s osam nesreća, a slijede ga United Airlines sa sedam, EgyptAir, Ethiopian Airlines i Thai Airlines sa šest te Lufthansa sa pet avionskih nesreća. Omiljena aviokompanija mnogih Hrvata, Ryanair, u svojih 37 godina rada nikada nije imala kobnu nesreću. 

Zanimljivo je i da je pogreška pilota broj jedan uzrok zrakoplovnih nesreća. Upravljanje zrakoplovom zahtijeva dugotrajnu obuku, poznavanje mehaničkih komponenti zrakoplova i vještine koordinacije oko-ruka za učinkovito i sigurno manevriranje zrakoplovom.

Prva avionska nesreća zabilježena je 17. rujna 1908., kada se modificirani zrakoplov braće Wright srušio se tijekom demonstracija u Fort Myeru, ozbiljno ozlijedivši pilota Orvillea Wrighta i ubivši promatrača, poručnika američke vojske Thomasa E. Selfridgea.

VEZANI ČLANCI: 

Ipak, nema mjesta strahu. Vjerojatnost pada aviona sa smrtnim ishodom izuzetno je mala. Istraživanje pokazuje da je rizik da vaš zrakoplov padne oko 1 prema 5,4 milijuna, a rizik od pogibije u zrakoplovnoj nesreći za prosječnog čovjeka je oko 1 prema 11 milijuna.

Žena tvrdi da joj je aviokompanija uništila kofer: 'Žalila sam se, a njihov odgovor me iznenadio!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije