Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HIGIJENA JE POLA ZDRAVLJA

Kako uspješno očistiti dom i prostore u kojima boravimo

INA Dezinol
Foto: Shutterstock
1/10
17.04.2020.
u 09:09

Dezinfekcijska sredstva su postala jedan od najtraženijih artikala na tržištu, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi i svijetu.

Hrvatska se nalazi na vrhuncu pandemije po procjenama stručnjaka, a nitko sa sigurnošću ne može reći kada ćemo dočekati kraj ove izvanredne situacije kakvu ne pamte ni najstariji članovi obitelji. Po onome što trenutačno znamo, virus se lako širi s osobe na osobu i važno je paziti na osobnu higijenu. Iako ne možemo dovoljno naglasiti važnost pranja ruku i ne diranja lica, važno je paziti i na čistoću našeg doma i prostorija u kojima boravimo tijekom dana, pa čak i vozila u kojem smo svakodnevno. Uz to, čišćenje vidljivih prljavština nakon koje slijedi temeljita dezinfekcija površina je najbolja mjera koju možemo poduzeti kako bi sačuvali naše zdravlje. Pa kako onda dobro očistiti prostore kako bi smanjili mogućnost zaraze u našem domu?

Uz provjetravanje i protok zraka u prostorijama, važno je redovno čistiti površine koje dodirujemo i kojima se krećemo, tj. tamo gdje smo potencijalno mogli unijeti virus. Svrha čišćenja i dezinficiranja je ograničiti vjerojatnost da virus preživi u takvim uvjetima. Redovnim čišćenjem uklanjamo bakterije, prljavštinu i ostale nečistoće, ali ne ubijamo sve bakterije i viruse, samo smanjujemo njihov ukupni broj. Dezinfekcijom ih uništavamo i činimo očišćenu podlogu neadekvatnim za njihovo preživljavanje. Dezinfekcija ne znači nužno da ćemo i očistiti površinu, stoga je najbolje prvo očistiti sve sredstvima za čišćenje i nakon toga nanijeti sredstvo za dezinfekciju.

Foto: Native tim VL

Članovi kućanstva bi redovito trebali čistiti i dezinficirati površine koje često dotičemo, kao što su primjerice kvake, prozori, prekidači za svjetlo, stolovi, stolice, umivaonik, sudoper ili elektronički uređaji. Pripazite samo na preporuke proizvođača kod čišćenja elektroničkih uređaja i nosite zaštitne rukavice kojih ćete se riješiti odmah nakon čišćenja. Ukoliko imate samo jednu kupaonicu, kao što većina kućanstava ima, trebalo bi ju dezinficirati nakon svakog korištenja, pogotovo ako se dijeli sa starijim članovima obitelji. To ne znači mahnito brisanje cijele kupaonice, već samo onih površina koje ste dodirivali. Još jedan važan artikl koji na koji bi trebali obratiti pažnju je košara za rublje. Ovisno o materijalu, redovno ju dezinficirajte, a za svaki slučaj možete ju obložiti iznutra plastičnim vrećama koje ćete baciti nakon svakog pražnjenja košare.

Za tekstilne i mekane površine koje imamo doma, poput tepiha, zavjesa ili tapeciranog namještaja, važno je koristiti sredstva za tu namjenu, kako ih ne bi uništili. Prilikom pranja, bilo da se radi u perilici ili ručno, probajte koristiti što topliju vodu, sukladno proizvođačevim preporukama. Opranu robu ostavite da se dobro osuši prije glačanja ili spremanja u ormar, a prije pranja izbjegavajte trešnju robe u zatvorenom prostoru.

Istraživanja pokazuju da elektroničke uređaje dodirnemo i nekoliko tisuća puta u jednom danu, stoga je vrlo važno čistiti ih svakodnevno, pogotovo ako više ukućana koristi isti uređaj, primjerice laptop ili tablet. Nakon čišćenja uzmite suhu krpu i obrišite uređaj kako se vlaga ne bi zadržavala.

Foto: Native tim VL

Ovo su ključne stvari koje trebamo održavati čistima, međutim, to ne znači da ostatak trebamo zanemariti ili preskočiti. Stalnim pranjem ruku ćemo izbjeći širenje doticajem, no svatko od nas ima potrebu tu i tamo kihnuti, čime možemo prenijeti mikroskopske kapljice u najdalje dijelove doma. Čišćenje neposredne blizine zato možemo obaviti odmah nakon:

  • Kihanja ili puhanja nosa
  • Korištenja toaleta
  • Kontakta s kućnim ljubimcima koji su se vratili izvana
  • Povratka ukućana izvana, npr. čišćenje poda hodnika
  • (Prije) i poslije pripremanja hrane

Koje proizvode koristiti?

U moru DIY recepata za spravljanje sredstva za dezinfekciju, pokazalo se da je ipak pouzdanije koristiti proizvode renomiranih proizvođača koji zadovoljavaju svjetske standarde i koji se uspješno koriste u nizu drugih kućanstava i institucija. Stručnjaci tvrtke INA MAZIVA, članice INA Grupe, u samo nekoliko dana razvili su i proizveli dezinficijens za površine INA Dezinol, a proizvod je odobren i od strane Ministarstva zdravstva.

Foto: Native tim VL

Dezinol je primarno razvijen za interne potrebe kompanije, točnije za dezinfekciju površina na maloprodajnim mjestima te unutrašnjosti kabina autocisterni, ali može se kupiti u maloprodaji i na Ininim prodajnim mjestima.

U skladu sa solidarnošću koju ovih dana pokazuju svi u Hrvatskoj, kompanija je dio proizvoda, ukupno 720 litara dezinficijensa, donirala Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, kako bi pomogli u borbi protiv „nevidljivog“ neprijatelja, te napravili mali korak prema normalizaciji života koju svi jedva čekamo.

Sadržaj omogućila INA

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije