Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mora upaliti

Kako smršavjeti? Ugasite grijanje i preskočite trening u teretani...

hodanje, zima, šetnja, šetanje (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
24.10.2012.
u 11:32

Nemojte pretjerano zagrijavati stan i što češće ove zime provodite na otvorenom. Aktivirat ćete smeđe masnoće koje su zadužene za sagorijevanje viška energije u tijelu...

Smeđe masne stanice (ili adipozno tkivo) tope kalorije, a nastaju kada se neke od masnih stanica pretvore u smeđe umjesto da se transformiraju u bijelo-žutu mast.

Znanstvenici su ih prvotno otkrili na ramenima i lopaticama beba kojima služe za zaštitu od hladnoće i regulaciju tjelesne temperature. Iako se dugo vjerovalo da ta vrsta masnoće nestaje nakon odrastanja, pronađena je i kod odraslih. Naslage tih dobrih masnoća kod odraslih najčešće se talože u gornjem dijelu leđa, na stražnjem dijelu vrata, između ključne kosti i ramena te duž cijele kralježnice.

Funkcija joj ostaje ista. U slučaju pothlađivanja, smeđa se mast aktivira i počinje trošiti bijelu masnoću. To objašnjava i zašto neki ljudi brže mršave kad je vani hladno, a ljeti, primjerice, dobivaju na težini. Smeđa masnoća sagorijeva višak energije i na taj se način u organizmu proizvodi toplina te se lakše održava tjelesna temperatura. Kad je smeđa masnoća aktivirana, proizvodi oko 300 puta više topline nego bilo koji drugi organ u tijelu. 

Znanstvenici zato u posljednje vrijeme velike nade polažu u smeđu masnoću koja bi mogla pomoći u borbi protiv pretilosti.

No, otkrili su da se smeđa masnoća ne aktivira u isto vrijeme kod pretile djece i odraslih. Na području vrata djeci se nalazi oko 50 grama smeđeg masnog tkiva koje se uključuje i isključuje tijekom dana, kad je dijete izloženo različitim temperaturama ili ako jede i igra se. No ta je regulacija slabija kod adolescenata i odraslih, a uzrok su, vjeruje se, metaboličke promjene koje se javljaju s godinama.

Isto tako, smeđa masnoća bolje reagira na neke namirnice, primjerice mlijeko ili čili. Hladno piće s ledom, kažu stručnjaci, također može potaknuti potrošnju kalorija, a mnogo je efikasnija uz laganu tjelesnu aktivnost.

Nekoliko savjeta kako možete aktivirati svoje smeđe masno tkivo i brže mršavjeti:

– Smanjite ili čak potpuno isključite grijanje u automobilu, uredu i kod kuće. Znat ćete da vam je okolina pretopla ako po cičoj zimi po stanu hodate u majici. Znanstvenici ističu da su prije trideset godina naše kuće i uredi bili bez centralnog i često je bila samo jedna soba koja se grijala. Neke studije zabilježile su da se smeđe masnoće aktiviraju u zimskim mjesecima, pa ako ste izloženi hladnoći, sagorijevat ćete više kalorija.

– Začinite hranu čilijem ili feferonima jer njihov sastojak kapsaicin potiče smeđe masti na akciju.

– Izbjegavajte treniranje u zatvorenim prostorima poput teretane ili dvorana za aerobik. Umjesto toga otiđite u šetnju, uzmite bicikl i provedite nešto vremena na otvorenom iako je hladan dan. Bilo kakvo vježbanje na otvorenom je korisno.

– Konzumirajte mliječne proizvode poput jogurta, mlijeka i sireva jer su važni u aktiviranju smeđe masti. No pazite na masnoće i izbjegavajte ugljikohidrate. Slatka i prerađena hrana negativno utječe na smeđu masnoću.

– Pijte hladnu vodu ili ledene sokove. Neke su studije pokazale da hladna pića pomažu u sagorijevanju kalorija. 

 

 

Komentara 1

Avatar dragi Ivo
dragi Ivo
11:12 25.10.2012.

Jedite "smeđe masnoće" i biti ćete mršaviji? :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije