Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor je ključ

Kako roditelj može ostvariti kvalitetan odnos
 s tinejdžerom

djeca
27.07.2011.
u 14:29

Kada vas dijete pokušava ucjenama prisiliti da mu ispunite neku ludu želju ili hir, mirno mu objasnite zašto to nije pametno

Život s tinejdžerima ponekad je čisti stres za roditelje. Svađe, ljutnja, bijes, inzistiranje na suludim željama... samo su neki od svakodnevnih trenutaka s kojima se roditelj prosječnog tinejdžera i/ili tinejdžerice susreće. Ipak, kako bi sve strane iz takvog odnosa izašle zadovoljne, psiholozi apeliraju na roditelje da ostanu mirni, da ne podižu tenzije, ne počinju svađe nego da svojim malim, a velikim klincima smirenim razgovorom, u kojem će se osjećati ravnopravno, pokušaju objasniti zašto ta ideja i nije najpametnija. Najčešći uzroci svađa roditelja i tinejdžera su kosa, odjeća, tetovaže i piercing. 

Dekoriranje tijela 

Iako je riječ o psihološki neopasnim načinima istraživanja identiteta, većini se roditelja od same pomisli da im dijete želi obojiti kosu u ružičasto digne tlak. 

Međutim, psiholozi za takav “bunt” imaju posve drukčije obrazloženje. 

– Ako mislite da je djetetov izgled razlog zašto su stvari krenule po zlu, gledate na pogrešno mjesto i u pogrešne stvari. Usredotočite se na ono što je važno: srce vašeg djeteta. Sve je ostalo prolazna iluzija. 

Isto tako, bitno je da ste potpora svom tinejdžeru i da ga ne osuđujete kako bi vam se, kad ima neki problem, mogao otvoreno povjeriti. Ne zaboravite na umijeće dogovaranja. Npr. ako vas vaš tinejdžer opsjeda idejom da se ukrasi piercingom, recite mu da se ne slažete, ali da možete zajedno ići razgovarati s liječnikom koji će vam objasniti rizike i moguće komplikacije piercinga. Ako i nakon toga uporno to želi, dogovorite se da mu, unatoč tome što se ne slažete s tim, ne možete zabraniti da dekorira svoje tijelo kako želi, ali pod uvjetom da nastavi biti dobar u školi ili nešto drugo. 

Ništa bez povjerenja 

Na taj način istodobno pomažete tinejdžeru u gradnji vlastitog identiteta, ali gradite i odgovornost. 

Jer samo odnos koji se temelji na povjerenju u konačnici će dati dobre rezultate zbog kojih ćete biti zadovoljni vi, ali i vaš tinejdžer. Čest sukob vodi se i oko biranja prijatelja. Ako se i ne slažete s djetetovim izborom, pokušajte mu to reći argumentirano, bez zamjerki i kritika. Najgore je da mu branite da se s nekim druži zato što vi mislite da je ta osoba pogrešan izbor. Pustite svog tinejdžera da sam otkriva svijet, da i pogriješi, jer nije tajna da se upravo na vlastitim greškama najbolje uči.

Ključne riječi

Komentara 7

MI
mica1111
15:02 27.07.2011.

...\"Najčešći uzroci svađa roditelja i tinejdžera su kosa, odjeća, tetovaže i piercing...\" ...koje gluposti...najčešći uzroci svađa su neodržavanje reda i čistoće...suzdržavanje od bilo kakve pomoći roditeljima u kući... ...totalne neprisutnosti u kućnim obvezama i neprekidnom visenju na fejsu... ...traženje da da im se kupi sve i sva...pekmeženje na urednosti i higijeni kad se to odnosi na njih...pa potroše tri ručnika a još u kadu nisu ni ušli... ...da ih pištoljem tjeraš da pojedu zdravu hranu,da ih kumiš i moliš da ne piju otrove ko što su zaslađeni napitci... ...ajoj,ima toga još... ...ali rastu,pa im je sve oprošteno,kad poljube mamu...

DU
Deleted user
20:18 27.07.2011.

Ovo su teenageri na slici?

Avatar nekakav
nekakav
14:40 27.07.2011.

ne treba uopće hodati za tim psiholozima. oni ionako nemaju pametnijeg posla, nego se bave astrologijom. po njima, dijete nikad ne smiješ ukoriti, nikad udariti, uvijek ga saslušati i poslušati. ako nešto ne želi napraviti, onda razgovorom riješiti. a djeca su kao i psi, mačke...dok rastu. oni stalno iskušavaju granice do kuda mogu ići. ako ga u početku njegovog rzavoja naučiš da te mora slušati, bude ti kasnije lakše. imamo sad jednu cijelu generaciju odraslu na vječitom popuštanju. i baš uživamo kao društvo u njihovom neznanju osnova matematike na maturi, delikvenciji, hliganizmu, totalnom neznaju i nesposobnošću. oni pojma nemaju o svijetu oko sebe. ne mogu učiti, tj. ne žele učiti, jer nemaju vremena. a 7 sati u komadu navečer su na internetu, i to na fejsu, gdje budalaštine izlijevaju, lajkaju... a od toga nikad neće dobiti plaću, kamoli penziju. kad počnu raditi, mučit će gazdu radi zabrane pristupa fejsu... pa gdje ćeš na pilani imati fejs!? jer za drugo te \'popuštane\' generacije i nisu. ono, dvije jednadžbe s dvije nepoznanice je nemoguće riješiti na kraju srednje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije