Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Kad vidite nešto slatko, pojavi vam se osmijeh na licu? Evo koje se objašnjenje krije iza tog

shutterstock
28.09.2020.
u 15:38

Istraživanje je pokazalo da već i mala djeca razlikuju što im je slatko za vidjeti, a što ne.

Uglavnom nesvjesno, kada ugledamo nešto što nam je slatko, pojavi nam se osmijeh na licu. Automatski se stimulira područje u središnjem dijelu mozga koji se veže uz proces motivacije. Ova teorija posebno se odnosi na situacije u kojima ugledamo malu djecu i bebe. Svako mladunče nas podsvjesno podsjeća na našu djecu, čak i ako ih nemamo. Dopamin se pojačano luči, a to pruža osjećaj sreće.

S druge strane, emocionalni podražaj koji se aktivira u mozgu slatkoćom stvara nam osjećaj brige za drugo biće, ali ponekad čak i za stvari jer je ta reakcija toliko ukorijenjena u mozgu da okidač za njezinu aktivaciju može biti i neki "slatki" kukac, kao i nežive stvari s istim karakteristikama.

Pogledajte video: Leo je sa samo 14 godina pokrenuo vlastitu tvrtku, a sada ga prijatelji traže poduzetničke savjete

Istraživanje je pokazalo da već i mala djeca razlikuju što im je slatko za vidjeti, a što ne. Pokazivali su im obrađene fotografije ljudi, a djeca su pokazala da im se više sviđaju okrugle glave, velike oči i bucmasti obrazi.

Znate li onaj osjećaj kada vam je nešto ili netko toliko slatko da bi se najradije ugrizli od dragosti? Postoji stručni naziv za to -agresija slatkoće. Nemoguće je odoljeti velikim dječjim očima, slatkim izrazima lica, malim okruglim nosićima i bucmastim obraščićima.

Ipak, ono što je toliko privlačno u dječjim licima što osvaja većinu ljudi 'leži' u našoj evolucijskoj potrebi za brigom i zaštitom vlastite djece, prenosi  Daily Mail.

Zbog gledanja u ekrane, djeca razvijaju sindrom kompjuterskog vida:

1/3
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije