Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika čini lopova

Kad nam se ukaže prilika - svi varamo i lažemo

'26.11.2010., 1. medjunarodni sajam erotike i pratece industrije Eros4U, Zagrebacki velesajam, Paviljon 11 A(kineski), Zagreb - Otvaranje 1. medjunarodnog sajma erotike i pratece industrije Eros4U.  P
'Goran Stanzl/PIXSELL'
27.11.2010.
u 16:38

Mnogi kažu da ne bi odbili pomoći nekome tko to traži, da ne bi lagali u prijavi za posao ni varali na ispitu. No teorija je jedno, a praksa drugo, osobito ako se ukaže prilika da na lak način varamo i donosimo nemoralne odluke

Mnogi kažu da ne bi odbili pomoći nekome tko to traži, da ne bi lagali u prijavi za posao ni varali na ispitu. No teorija je jedno, a praksa drugo, osobito ako se ukaže prilika da na lak način varamo i donosimo nemoralne odluke. Prema studiji provedenoj na kanadskom Sveučilištu Toronto Scarborough, ljudi su znatno skloniji lošem ponašanju ako to ne zahtijeva neku “eksplicitnu akciju”. Ako možemo lagati prešućivanjem istine, varati bez mnogo truda ili zaobići nečiju molbu bez izričitog odbijanja, mnogo je vjerojatnije da ćemo postupiti upravo tako, kaže Rimma Teper, voditeljica istraživanja koje je objavljeno u internetskom izdanju časopisa Social Psychological and Personality Science. Ovakvu “pasivnu” sklonost lošem ponašanju znanstvenici objašnjavaju time da je mnogo lakše postupiti nemoralno u “laganim” situacijama nego kad smo izravno suočeni s tim da trebamo nešto “aktivno” napraviti ili otvoreno reći, jer se pritom suočavamo sa snažnijim osjećajima krivnje i stida.

Ključne riječi

Komentara 29

FI
fićo
17:11 27.11.2010.

@niko 33 nismo mi svi sanader jer nemamo svi priliku,

OB
-obrisani-
17:35 27.11.2010.

Šveđani imaju staru uzrečicu: Prilika čini lopova. Znam da su je ukrali drugima, ali poanta je da oni kao jedan pošten narod su toga svjesni vrlo dobro.

OB
-obrisani-
20:48 27.11.2010.

Varanje i laganje. Loš izbor. Nevalja...zato nam je i takav život danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije