Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječe rak?

Jeste li vidjeli ljubičaste rajčice? Britanci su ih uzgojili!

Ljubičaste rajčice
Foto: John Innes Centre
1/2
27.01.2014.
u 07:42

Ljubičaste rajčice navodno djeluju protuupalno, a pokazalo se i da laboratorijskim miševima usporavaju razvoj raka.

Britanski znanstvenici uzgojili su ljubičaste rajčice u Kanadi i to zato što su u toj državi blaži zakoni o uzgoju genetski modificiranih proizvoda, piše Daily Mail.

Rajčice su uzgojene u stakleniku u Ontariju te će iz njih iscijediti 2000 litara soka koji će koristiti u istraživanjima, a plan je da se potom prodaju u trgovinama. Uskoro će brodom do britanskog Norwicha doploviti prvih 1200 litara, a potom će znanstvenici iz Centra John Innes raditi na tome da dobiju autorizaciju za komercijalnu uporabu.

Miševima usporavaju razvoj raka

Ljubičaste rajčice navodno pomažu u borbi protiv upala i pokazalo se da miševima usporavaju razvoj raka, a navodno im je i "životni vijek" dvostruko duži od crvenih rajčica.

Boja rajčica nastaje zbog velike razine antocijanina, jakih antioksidansa koji sprečavaju razvoj srčanih bolesti i raka. Upravo antocijanini daju crnom vinu lijepu tamnocrvenu boju. U posljednje vrijeme povezuje ih se i s drugim povoljnim učincima na zdravlje, primjerice snižavanjem razine glukoze u krvi dijabetičara. Laboratorijska istraživanja na životinjskim stanicama gušterače pokazuju da antocijanini povećavaju sintezu inzulina za 50 posto, piše na stranicama Hrvatske agencije za hranu.

Liječe i druge kronične bolesti?

– Želimo istražiti najlakši način da od naših otkrića svi imaju korist, posebice nakon što smo otkrili da postoji potražnja – kazala je profesorica Cathie Martin iz Centra John Innes, koji se dijelom financira i iz fondova EU. Istraživat će se djelovanje rajčica i njihova soka u liječenju raka, kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih bolesti.

>>Ne pijete zeleni čaj? Vrijeme je da počnete

>>Pronađen lijek za rak? Ljepljive čestice ubijaju metastaze

 

Komentara 1

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
10:10 27.01.2014.

7. čudna tema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije