Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljena ljetna slastica

Je li sladoled loš za vas? Odgovor bi vas mogao iznenaditi!

shutterstock
12.04.2024.
u 08:00

Registrirana dijetetičarka Edwina Clark kaže da iako je istina da sladoled ima visok udio zasićenih masti i šećera, može biti svakodnevni dio zdrave prehrane.

Kada je riječ o okusu i zadovoljstvu, sladoled je mnogima omiljena ljetna slastica. Ali, također je prepun šećera, kalorija i ponekad umjetnih dodataka, tako da se iz zdravstveno osviještene perspektive čini kao nešto što biste trebali jesti prečesto ― a svakako ne svaki dan. No, što ako jedete sladoled svaki dan? Bi li to zapravo uništilo vaše zdravlje? Evo što su za Yahoo rekli registrirani dijetetičari.

Tamar Samuels, registrirana dijetetičarka i suosnivačica Culina Healtha, oklijeva označiti bilo koju hranu (ili učestalost kojom se jede) kao ‘dobru’ ili ‘lošu’. ‘To može izazvati osjećaje srama, krivnje i straha, što potencijalno može dovesti do nezdravog odnosa s hranom’, rekla je. Osim toga, svatko ima svoje prehrambene potrebe koje se mogu jako razlikovati od osobe do osobe.

VEZANI ČLANCI: 

Maggie Michalczyk, registrirana dijetetičarka i osnivačica Once Upon a Pumpkin, ima sličan stav. ‘Ne volim klasificirati jednu vrstu hrane kao 'lošu' ili da ste 'loši' ako jedete to nešto, ali kao što znamo, postoji hranjivija hrana i manje hranjiva hrana’, rekla je, ‘Sladoled je kalorična hrana s visokim udjelom šećera i masti u kojoj se može uživati ​​u umjerenim količinama’. 

Na tržištu postoji mnogo sladoleda s mnogo različitih nutritivnih profila, stoga je uvijek važno čitati etikete. Ali, generaliziranja radi, znajte ovo: jedna porcija od 2/3 šalice Häagen-Dazs sladoleda od vanilije sadrži 32 grama šećera i 13 g zasićene masti. Preporučena dnevna granica za unos šećera koju preporučuje Američko udruženje za srce nije veća od 36 g za muškarce i 25 g za žene. A što se tiče zasićenih masti, AHA ne preporučuje više od 13 g dnevno za nekoga na prehrani od 2000 kalorija dnevno. Tako da jedna porcija sladoleda zauzima cijeli dan i šećera i zasićenih masti.

Ali, to nije nužno razlog za potpuno izbacivanje sladoleda. Registrirana dijetetičarka Edwina Clark kaže da iako je istina da sladoled ima visok udio zasićenih masti i šećera, može biti svakodnevni dio zdrave prehrane. Zapravo, ima neke zdravstvene prednosti.

GALERIJA: Sladoled od jetrice za kućne ljubimce

1/5

‘Kuglica sladoleda svake večeri u kontekstu inače zdrave prehrane vjerojatno neće uništiti vaše zdravlje’, rekla je, ‘Štoviše, sladoled je izvor kalcija, magnezija i B12 vitamina, a često pruža užitak i nostalgiju, što su važne funkcije hrane’. 

Ne, niste krivo pročitali: Za razliku od mnogih drugih slatkih poslastica, sladoled zapravo dolazi s nekim zdravstvenim prednostima. ‘Protein i mast koji se nalaze u sladoledu mogu pomoći usporiti apsorpciju šećera’ rekla je Michalczyk, ‘Također dobivate nešto proteina i kalcija kada jedete sladoled’. 

Osim toga, istaknula je Samuels, mlijeko i vrhnje su dobar izvor vitamina A, esencijalnog nutrijenta za promicanje zdravlja očiju i podržavanje imunološke funkcije. ‘Ovi mliječni proizvodi također osiguravaju kolin, koji ima vitalnu ulogu u ranom razvoju mozga i metabolizmu’, rekla je, ‘Veći udio masnoće u sladoledu također može dovesti do povećane sitosti u usporedbi s drugim desertima koji su uglavnom bogati šećerom i rafiniranim ugljikohidratima’. 

VEZANI ČLANCI: 

Nedavna istraživanja također pokazuju da, unatoč visokom udjelu zasićenih masti, konzumacija mliječnih proizvoda od punomasnog mlijeka ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, vrijedno je napomenuti da se istraživanje na ovu temu uglavnom bavilo mliječnim proizvodima od punomasnog mlijeka koji se smatraju nešto zdravijim od sladoleda, poput mlijeka, sira i jogurta.

Vrijede li ista pravila i za veganski sladoled? Michalczyk je naglasila da to nije nužno bolje. ‘Sladoledi koji nisu mliječni proizvodi i dalje su obično bogati šećerom i masnoćom’, rekla je, ‘Jedna stvar koju treba napomenuti je da se puno dodatnih sastojaka može dodati veganskom sladoledu kako bi imao okus kao pravi. Neki mogu sadržavati umjetna sladila, šećerne alkohole, konzervanse, zgušnjivače i dodatne aditive’. 

Clark je primijetila da će nutritivni sastav veganskih deserata uvelike varirati ovisno o bazi. ‘Baza može biti mlijeko od badema, indijskih oraha, soje, zobi ili kokosa’, rekla je, ‘Slično kao i sladoled, smrznuti deserti koji nisu mliječni proizvodi obično imaju visok udio zasićenih masti i šećera’. 

Natrpao kolica sladoledom, mislio da je na akciji za 1,70 kuna, a cijena je bila u eurima:

Bilo da se odlučite za veganski ili pravi sladoled, sve tri dijetetičarke naglašavaju da ako ćete sladoled jesti svaki dan, najvažnija stvar na koju morate obratiti pozornost je veličina porcije. ‘Jedna porcija, oko pola šalice, dnevni je maksimum koji preporučujem većini’, rekla je Clark, ‘Ipak, postoje određene situacije u kojima više od toga može biti od pomoći - na primjer, kada se netko treba udebljati ili ima izrazito visoke potrebe za kalorijama’. 

Također je važno sagledati svoju prehranu u cjelini. Ako jedete hrpu šećera tijekom dana, dodavanje sladoleda u to sve vjerojatno nije najbolja ideja. Na kraju, rekla je Samuels, dajte sve od sebe da odaberete cjelovite sastojke, kad je riječ o mliječnom i veganskom sladoledu. ‘Držite se proizvoda koji sadrže cjelovite sastojke hrane koje prepoznajete, poput šećera i vanilije’, rekla je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije