Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da ne bi bilo pogreške

Je li sigurno jesti jaja kojima je prošao rok trajanja? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
12.09.2023.
u 10:30

Istekao je rok trajanja na kutiji za jaja, no jesu li jaja u redu za jelo? Evo što kažu stručnjaci.

U većini kućanstava ili potrošite paket jaja u tren oka ili pakiranje tjednima stoji neotvoreno u hladnjaku. Tako ponekad na kraju gledamo u jaja kojima je istekao rok trajanja, pitajući se jesu li i dalje sigurna za jelo. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jaja često stignu na police trgovina samo nekoliko dana nakon što su snesena. Iako mogu imati datum isteka ili roka trajanja, obično se mogu koristiti i nakon toga, ali uz neke iznimke, prenosi Simply Recipes.

Jaja obično imaju rok upotrebe ili rok trajanja zajedno s nekim brojevima utisnutim na kutiju. Evo što oni znače:

Datum pakiranja: Ovo je troznamenkasti kod—od 001 do 365—na kutiji koji govori kada su jaja pakirana. 1. siječnja je 001., a 31. prosinca je 365.

Datum prodaje: Ovaj datum ne može biti dulji od 30 dana nakon pakiranja jaja. Ovo je isto kao "EXP" ili datum isteka.

VEZANI ČLANCI: 

'Najbolje do': Ponekad se piše i kao 'upotrijebiti do', tada se može očekivati ​​da će se kvaliteta smanjiti.

'Rok trajanja, rok upotrebe i drugi šifrirani datumi koriste se kao pokazatelj kvalitete hrane, a ne sigurnosti hrane', kaže Jacob Tuell, asistent profesora znanosti o životinjama/znanosti o hrani na Državnom sveučilištu Northwest Missouri i član odbora Odjel za hranu na Institutu prehrambenih tehnologa (IFT), 'Sve dok se s jajima pravilno rukovalo tijekom skladištenja, i dalje bi se trebala smatrati sigurnima za konzumaciju'.

Jaja treba ohladiti čim ih donesete kući iz trgovine i držati ih u originalnoj kutiji u najhladnijem dijelu hladnjaka. USDA preporučuje njihovo skladištenje na temperaturi od 4°C ili nižoj. Ako se ovako drže u hladnjaku, jaja općenito mogu trajati tri do pet tjedana od datuma kada ih stavite u hladnjak.

Ako ih donosite kući iz trgovine ili ih pripremate za kuhanje, nemojte ih pustiti da stoje izvan hladnjaka dulje od dva sata. Hladno jaje ostavljeno izvan hladnjaka može se početi rositi, što olakšava rast bakterija.

VEZANI ČLANCI: 

Unutar većeg kraja jajeta postoji zračni džep koji postaje sve veći kako jaje stari. Zrak prodire kroz ljusku i vlaga isparava. Zbog toga ponekad ljudi rade test plutanja kako bi vidjeli je li jaje svježe. Svježe jaje će potonuti u vodi, dok starije jaje može plutati zbog zraka u njemu.

'Jednom kad se razbije, žumanjak starijeg jajeta može izgledati plosnato, a bjelanjak će se više širiti', kaže Tuell, 'Bjelanjci svježih jaja također obično imaju mutan izgled, dok s vremenom mogu postati prozirniji'. Iako jaje može plutati ili boja žumanjka i bjelanjaka može ukazivati ​​na to da više nije svježe, još uvijek može biti sigurno za jelo. Tada morate napraviti test mirisa i potražiti probleme s ljuskom.

'Da bi se jaje smatralo pokvarenim, ono treba razviti neugodan miris', kaže Tuell, 'Još jedna stvar za razmatranje bila bi postoje li pukotine na jajetu, koje pružaju laku ulaznu točku za bakterije koje mogu uzrokovati kvarenje ili bolesti koje se prenose hranom'.

Mogu biti vrlo korisna: Četiri načina na koja možete koristiti jaja u kućanstvu, a nije za jelo

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije