Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNI STOL

Jaja su ponovno na vrhu ljestvice poželjne hrane

06.04.2009.
u 18:06

Obilje jaja na uskrsnom stolu izaziva dvojbu zbog široko uvriježenog mišljenja da jaja valja jesti samo povremeno i oprezno zato što obiluju kolesterolom.

No nakon nekoliko desetljeća na “crnoj listi”, jaja se vraćaju na vrh ljestvice visokovrijednih namirnica! U posljednje vrijeme sve više znanstvenih istraživanja (među kojima je nekoliko dugogodišnjih i vrlo opsežnih, s ukupno dvjestotinjak tisuća ispitanika) potvrđuje da je ipak točnije tradicionalno poimanje jaja kao izvrsnog, a usto i jeftinog izvora hranjivih tvari.

Stručnjaci iz Britanske udruge za srce i Američke udruge za srce, koje se smatraju svjetskim autoritetima za zdravlje krvožilnog sustava, kažu da se jaja bez bojazni mogu jesti više od tri puta tjedno. Štoviše, zdrave osobe mogu jesti jedno jaje dnevno, no pritom valja paziti na ukupan dnevni unos kolesterola iz različitih izvora.

Osobe s povišenim masnoćama u krvi trebaju, dakako, ograničiti unos jaja i proizvoda od jaja prema preporukama liječnika.

Inače, masnoće u jajima zapravo i nisu tako “loše” – više od polovice masnoća nezasićene su masne kiseline koje se smatraju zdravim izborom, a bjelance uopće ne sadrži kolesterol.

Jaja su prije svega visokovrijedna, a niskokalorična namirnica. Bjelance se smatra idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u omjerima koje je stvorila priroda.

Žumance je bogato željezom koje ima visoku iskoristivost u organizmu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije