Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Istraživanje pokazalo: Čak tri četvrtine žena osjeća stres zbog svog seksualnog života

Veliku ulogu u tom stresu mogao igrati nedostatak samopouzdanja, a muški pogled stvara pritisak na žene bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.
31. srpnja 2021. u 20:25 1 komentara 3054 prikaza
Foto: shutterstock

Sasvim je normalno da se ponekad osjećate zabrinuto zbog svog seksualnog života - to je vrlo važna stavka u ljubavnom odnosu koja se ponekad mijenja, najčešće zbog drugih okolnosti poput stresa, obaveza... Međutim, prema najnovijem istraživanju koje je provela aplikacija za seksualni wellness Ferly, gotovo tri četvrtine žena osjeća se pod stresom zbog svog seksualnog života. 

Kako piše Metro, istraživanje je provedeno na dvije tisuće žena, a 71 posto sudionika izjavilo je da im njihov seksualni život stvara stres, dok je 30% sudionika reklo da anksioznost osjeća prije, tijekom ili nakon seksa.

- U svojoj privatnoj praksi vidim sve veći broj žena koje doživljavaju stres i brinu se zbog seksa. Iako su svi pojedinci, jasno je da postoje kolektivna iskustva koja bi mogla povećati tjeskobu žena - objasnila je stručnjakinja za seks, Bille Dunlevy.

Sedam mjesta gdje svaka žena želi da je ljubite, a ni jedno nisu - usne!

1 / 7
Većina žena obožava ljubljenje po vratu, ono ih uzbuđuje, a najugodnije je kada je ljubite od kose prema ključnoj kosti.

Billie kaže da bi veliku ulogu u tom stresu mogao igrati nedostatak samopouzdanja, a muški pogled stvara pritisak na žene bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

- Žene su i dalje pod velikim pritiskom, posebno na društvenim mrežama, kako bi imale određene tipove tijela. To je posebno prisutno kod mladih žena i često  se osjećaju gore kad se upuste u međusobno nadmetanje za neki nerealni tjelesni ideal. Opsežno se piše o teoriji muškog pogleda, pri čemu su žene kroz medije i umjetnost prvo predstavljene kao seksualni predmeti, radi zadovoljstva muškaraca. S obzirom na ovakav pritisak, nije iznenađujuće da se žene mogu bojati usporedbe, ne samo svojih tijela, već i svog seksualnog života - objasnila je.

Za one koji su u vezama, žene se možda brinu o tome imaju li toliko seksa sa svojim partnerima kao i njihovi prijatelji. One se također mogu brinuti jesu li dobre u seksu ili imaju isti seksualni nagon kao njihovi partneri.

Pa, što možete učiniti da biste se osjećali bolje ako ste zabrinuti ili pod stresom zbog seksa? Stručnjakinja za seks, Anna Hushlak, iznosi tri ključne stvari na kojima bismo trebali raditi, a prva je obrazovanje.

- Steknite obrazovanje kakvo smo trebali imati tijekom odrastanja. To znači naučiti stvari poput razlike između želje i uzbuđenja, kako naša tijela rade, kako rade tijela drugih ljudi i koliko je naš mozak nevjerojatno važan u oblikovanju naših seksualnih iskustava - kaže ona. 

Dalje, ona preporučuje upoznavanje našeg tijela, rekavši: - Što se više možemo osjećati prisutnima, povezanima sa sobom i vlastitim osjećajima, osjećajima, mislima itd., to ćemo bolje moći pozvati nekoga da podijeli to s nama. -

I na kraju, komunikacija i samopouzdanje. Bilo da je to s partnerom, prijateljem ili terapeutom, što više možemo započeti razgovor o tome kako se osjećamo prema seksu, a ne samo o tome kako ga imamo, to je manje srama i stigme oko njega.

Niz provala u stanove i kuće oštećene potresom u Sisku: Otuđeni prozori, vrata, odjeća...

Problemi u braku 'Nisam spavala sa suprugom 10 godina - od kada me prevario' osjećaju se posramljeno Par slučajno dao znak drugim parovima da su swingeri: 'Nismo znali da je to njihov simbol' 'On glumi žrtvu' Nepoznati muškarac ju je stalno dodirivao, a njezina reakcija oduševila druge žene
Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb