Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Imate kompleks ružnih bradavica? Riješite ga se!

Jedino što bi vas trebalo zabrinuti jest promjena u njihovom izgledu, odnosno, primijetite li da su vaše, u normalnim uvjetima ispupčene bradavice odjednom postale ravne ili uvučene.
02. listopada 2018. u 20:09 0 komentara 1448 prikaza
Foto: Shutterstock

"... Bradavice kroz majice se naziru. Nadiru ogromne, veće i veće...", pjevaju u svom velikom hitu dečki iz grupe TBF, a mi kažemo - super! Živimo u doba u kojem su ženske grudi napokon slobodne, možda ne baš u potpunosti, ali pozdravljamo svaki napredak. Na žalost, ne uživaju sve dame jednako u ovoj slobodi jer pate od kompleksa ružnih bradavica.

Ženske grudi dolaze u bezbroj veličina i oblika i sve su divne točno takve kakve jesu. Zamislite svijet u kojem sve žene imaju iste "cice"! Dosadno i predvidljivo. Opet, postalo je posve normalno da samopouzdanje vežemo uz dijelove tijela koji su seksualizirani preko svake mjere.

grudi iznenadit ćete se Je li zdravije nositi grudnjak ili grudi ostaviti slobodne?

Potaknuti time odlučili smo vas podsjetiti da postoje dva tipa bradavica i uputiti vas u to što se smatra posve normalnim, a što zahtijeva posjet liječniku.

- Bradavice, baš kao i grudi, dolaze u različitim oblicima i veličinama - tvrdi ginekologinja Rebecca Brightman i dodaje: - Postoje bradavice s vrlo tamno pigmentiranim areolama dok su druge toliko svijetle da se teško nazire gdje areola počinje. Uz velike grudi najčešće idu i velike bradavice, ali to nije pravilo. Zapravo, pravilo ne postoji. Možda imate bradavicu veličine kovanice od 5 kuna, a možda zauzima polovicu površine vaše dojke. U oba slučaja - imate normalnu bradavicu.

Isto je i s oblikom bradavice. U filmovima, glazbenim spotovima i pornićima vidjet ćete isključivo bradavice koje su ispupčene, po mogućnosti usmjerene prema gore no postoje i one drugačijeg oblika. Približno 20 posto žena ima bradavice koje su potpuno ravne ili uvučene.

Rotim Medical Centar Sesvete Biznis ljepote Hrvatice povećavaju, a Hrvati smanjuju grudi

Budući da su, barem kad se o zapadnom društvu radi, ispupčene bradavice nametnute kao mjerilo ljepote, mnoge žene s uvučenim bradavicama razvile su manjak samopuzdanja kad se radi o tom dijelu tijela. To, naravno, nije nimalo pravedno jer oblik bradavica genetski je predodređen i na njega ne možemo utjecati. Dr. Adam Kolker objasnio je za Cosmopolitan da su uvučene bradavice rezultat zadebljanog, kratkog ili nedovoljno razvijenog mliječnog kanala koji ovaj dio dojke povezuje s mliječnim žlijezdama

Dr. Kolker također naglašava da se žene s uvučenim bradavicama tijekom majčinstva mogu susresti s problemima vezanim uz dojenje. Naime, tek rođenda beba može imati poteškoću s obuhvaćanjem uvučene bradavice. Međutim, priroda se i za to pobrinula pa mnoge žene svjedoče kako su se njihove, inače uvučene bradavice tijekom trudnoće u većoj ili manjoj mjeri ispupčile, a pogotovo u trenutku kad krene laktacija. Ukoliko vaše bradavice ostanu uvučene i nakon poroda, vaša savjetnica za dojenje može vas naučiti korisnim trikovima koji doista pomažu

Dakle, možete se opustiti i uživati u svojim bradavicama jer lijepe su bez obzira na veličinu i oblik. Jedino što bi vas trebalo zabrinuti jest promjena u njihovom izgledu, odnosno, primijetite li da su vaše, u normalnim uvjetima ispupčene bradavice odjednom postale ravne ili uvučene. Dr. Brightman upozorava da to može biti rijedak, ali rani simptom raka dojke. U svim drugim slučajevima, dr. Brightman naglašava da je posve normalno imati jednu uvučenu, a drugu ispupčenu bradavicu, a postoje i bradavice koje "nemaju mira" pa s vremena na vrijeme mijenjaju oblik - od uvučenih do ispupčenih poput onih u pornićima! 

 

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas