Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ideja za vikend putovanje na sat vremena od Zagreba – Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija
Foto: TZ Koprivničko-križevačke županije
1/5
06.12.2023.
u 10:33

Koprivnica, Đurđevac, Križevci, Hrvatska Sahara, rijeka Drava i umjetnost naive čekaju vas na korak od Zagreba, u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je idealna za provesti vikend u prirodi ili istražiti bogatu i raznovrsnu ponudu

Za samo sat i pol vožnje autom ili vlakom stižete u Koprivnicu, srce Koprivničko-križevačke županije. Grad se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u središtu veće geografske cjeline Podravine. Ovdje ćete pronaći očuvanu arhitekturu, brojne sajmove i festivale. Koprivnica je domaćin Renesansnog festivala koji je jedna od najboljih manifestacija Hrvatske kroz čije se održavanje njeguje bogata povijest i kulturna baština i gdje se može saznati kako je izgledao život u vrijeme srednjeg vijeka i renesanse, što se tada jelo i pilo, od čega su ljudi živjeli i kako su se odnosili prema svojim vitezovima, gubavcima, vješticama i ludama.

Umjetnici, slikari i kipari svake se godine okupljaju na tradicionalnim Podravskim motivima na kojima se izlažu djela naivnog slikarstva, tradicijskih obrta, zanata, ali se i uživa u okusima gastronomije tipičnoj za podravski kraj. U gradu možete istražiti župnu crkvu Sv. Nikole, galerije, muzeje, franjevački samostan i crkvu Sv. Antuna Padovanskog, sinagogu i baroknu gradsku palaču gdje se nad ulaznim portalom nalazi uklesan grb grada Koprivnice. Nedaleko od rekonstruiranog trga Zrinski, na kojem se nalazi pivnica prepoznatljiva po ulaznim arkadama u prizemlju i interijeru uređenim od poznatih koprivničkih umjetnika, smješten je prostran gradski park u kojem se nalazi drveni paviljon iz 1896. koji je djelo stolara Antuna Rogine, a u parku je i poznata skulptura Josipa Fluksija «Buđenje». Koprivnički gradski park pripada među ljepše u sjevernoj Hrvatskoj. Koprivnica je prepoznatljiva kao najbiciklističkiji grad Hrvatske zbog Muzeja bicikla i Spomenika biciklu na otvorenom s replikama bicikla od Da Vincija do danas koje možete pronaći u parkovima, ulicama te na trgovima. Koprivnica je jedinstvena u Hrvatskoj i po Muzeju prehrane, ali nije poznata samo kao grad Vegete već i kao grad vrhunskog sporta ili umjetnosti.

Križevci su najstariji grad u županiji i nalaze se na križanju puteva, a samo ime grada podsjeća na izvrsnu prometnu povezanost s drugim gradovima. Iz Zagreba, za samo sat vremena vožnje autom ili vlakom, stižete u Križevce, grad plodnih nizina i ugodne klime. Grad je poznat po osam crkvenih tornjeva i bogatoj vjerskoj baštini, uključujući crkve, kapelice i sinagogu. Preporučujemo posjet crkvi sv. Križa gdje ćete pronaći sliku Krvavog Sabora, remek-djelo Otona Ivekovića, ali i posjet Grkokatoličkoj katedrali posvećenu Presvetome trojstvu u kojoj se ističe velebni ikonostas.

Vašu posjetu Križevcima možete završiti na otvorenim gradskim trgovima od kojih se izdvaja Nemečićev trg na kojem se nalazi vrtuljak koji je spojen putem dinama na podna svjetla trga. Zavrtite vrtuljak i upalite svjetla grada! Križevci su poznati po staroj gradskoj jezgri i “Križevačkim štatutima” (vinske špelancije). Događaj koji ne smijete propustiti je “Križevačko veliko spravišče”, a prikazuje legendu staru 700 godina - svađu i pomirbu križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Poželite li se maknuti iz grada i uživati u ljepotama prirode, Kalnik je pravi izbor gdje svoj duh i tijelo možete odmoriti šetnjom, planinarenjem, sportskim penjanjem, paraglajdingom ili biciklizmom. U Križevcima možete posjetiti i kozmološki centar u sklopu kojeg je i zvjezdarnica gdje se mogu gledati svemirski fenomeni, prvenstveno mjesec, planeti sunčevog sustava, ali i poneka maglica.

Vrtuljak na Nemečićevom trgu u Križevcima
Foto: TZ Križevci

U Đurđevac, grad Picoka stižete za samo sat i pol vožnje autom iz Zagreba. Grad se smjestio u podravskoj nizini između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave, a zašto nosi naziv Picoka možete saznati u Interpretacijskom centru Picokijade koji prepričava Legendu o Picokima koja datira iz doba Osmanlija. Interpretacijski centar čini sastavni dio Muzeja Grada Đurđevca u kojem se nalazi vrijedna ostavština umjetnina Ivana Lackovića Croate te koji je smješten u utvrdi Stari Grad, a zajedno čine cjelinu vrijednu svake posjete.

Pogled na utvrdu Stari Grad Đurđevac
Foto: Štefan Brajković, TZ Đurđevac

Park koraka dalje nalazi se Posjetiteljski centar Đurđevački pijesci koji uz koncept proširene stvarnosti prezentira posebnosti pustinjskog krajolika i bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta. Istražite Hrvatsku Saharu, mini zoološki vrt koji je stanište za deve, razigrane patuljaste koze, ovce, konje, magarce, autohtonu perad i ljame. Osim muzeja i centara, posjetite i crkvu sv. Jurja na istoimenom trgu, a put vas kasnije može odvesti do brojnih kapelica kojima je Đurđevac bogat. Posebni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci nalazi se istočno od grada Đurđevca te su jedino veće pustinjsko područje u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Upoznajte velik broj endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, penjite se na ostatke pješčanih dina i uživajte u nesvakidašnjoj prirodi. Zadnji vikend u lipnju održava se jedinstvena Picokijada, nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske koje je pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture i koja je uvrštena u TOP događanja Hrvatske turističke zajednice.

Hrvatska Sahara
Foto: TZ Đurđevac

Jedan od najupečatljivijih aspekata rijeke Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji je njezina netaknuta priroda. Okolni krajolik obiluje bujnim šumama, močvarama i prirodnim rezervatima koji pružaju dom raznovrsnim vrstama flore i faune. Rijeka Drava i njezini pritoci stvaraju idealno stanište za mnoge ptice, što je raj za promatrače ptica. Šumske zajednice topola i vrba vladaju Dravom, a samu rijeku Dravu često nazivaju europskom Amazonom. Istražujući rijeku Dravu, pronađite najmanju lastavicu na svijetu, bregunicu koja se hrani komarcima. U sklopu Drave možete posjetiti Halasz Csardu koja se nalazi na ušću Mure u Dravu i koja je u jesenskim danima idealno mjesto za obiteljski odmor i bijeg u prirodu. Drava također nudi niz aktivnosti na otvorenom, poput biciklizma, raftinga, vožnje kanuom ili kajakom te vožnju turističkim brodom.

Regionalni park Mura-Drava
Foto: TZ Koprivničko-križevačke županije

Regionalni park Mura-Drava dio je jednog od najvažnijih europskih riječnih sustava. Prošetajte označenim poučnim stazama te putem upoznajte ljepotu zaštićenog područja u kojem možete vidjeti biološku i krajobraznu raznolikost: travnjake, napuštena korita, meandre, sprudove te bogatstvo raznih vrsta ptica i riba koje su smještene u području regionalnog parka. Napravite pauzu i odmorite u jednom od restorana ili etno imanja i prepustite se čarima tradicionalnog jela ovog kraja.

Koprivničko-križevačka županija je idealno odredište za jednodnevne ili dvodnevne izlete, kako biste upoznali i istražili netaknutu kulturno-povijesnu baštinu i prirodne krajolike. Također, ova regija obiluje nematerijalnom baštinom koju njeni stanovnici čuvaju i prenose na buduće generacije, čime osvajaju srca svojih posjetitelja.

Saznajte više o odmoru u Koprivničko križevačkoj županiji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije