Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstvena računica

Grlite li se dovoljno? Evo koliko nam zagrljaja dnevno treba, da ostanemo zdravi

Zagrljaj
Thinkstock
02.08.2023.
u 16:30

Prema istraživačima, zagrljaj pun ljubavi doprinosi našem mentalnom zdravlju, poboljšava imunološki sustav, pa čak i podiže prag boli...

”Samo da preživimo trebamo četiri zagrljaja dnevno, da ostanemo zdravi osam, a da iskusimo osobni rast 12 zagrljaja dnevno”, rekla je svojevremeno svjetski poznata obiteljska terapeutkinja Virginija Satir, a slično je još 1995. potvrdila studija koja je otkrila da 'četiri zagrljaja dnevno djeluju kao protuotrov za depresiju, osam nam pomaže postići mentalnu stabilnost, a dvanaest zagrljaja dnevno pomaže našem psihičkom rastu'. Psiholozi su, čini se, odavno zaključili da zagrljaj pun ljubavi doprinosi našem mentalnom zdravlju, imunološkom sustavu, pa čak i podiže prag boli; a iako može biti teško utvrditi točno koliko tko zagrljaja treba, čini se da je raspon minimalno četiri, a maksimuma nema... U američkoj studiji iz 2003.istraživači su jednom ljubavnomu paru puštali romantične video snimke, nakon čega su se oni deset minuta držali za ruke i 20 minuta mazili. Drugi par koji nije gledao snimke nije se ni držao za ruke ni mazio, a mjerenja su pokazala da je prvi par imao niži krvni tlak i otkucaje srca. Drugo istraživanje iz 2013. pokazalo je da grljenje, a i drugi oblici dodira, ublažava tjeskobu i povećava nisko samopouzdanje.

Jedna od autorica studije sudionicima je podijelila upitnike koje su trebali ispuniti, s tim da je nekim od sudionika dok im ih je pružala, laganim i kratkim dodirom od jedne sekunde prešla po lopatici .Zanimljivo je da su sudionici s niskim samopouzdanjem koje je dodirnula u upitniku prijavili manji strah od smrti od onih koje nije dodirnula.

Uz navedene dobre strane dodirivanja, jedna je studija pokazala da grljenje smanjuje i vjerojatnost razbolijevanja; a ako se ljudi koji se često grle i razbole, veća je vjerojatnost da neće biti ozbiljno. Zato, ako imate partnera ili bliske prijatelje, nemojte kao mnogi čekati dok počnete patiti od kroničnog nedostatka fizičkog kontakta. A u međuvremenu, kažu psiholozi, ostanite zdravi tako da:

  • Grlite kućnog ljubimca ako ga imate
  • Grlite plišane igračke 
  • Grlite sami sebe 
  • Rezervirate masažu ili samo pranje kose kod frizera
  • Umotate se u deku sa utezima, piše Huff Post.

Često gubite ključeve i druge sitnice? Psihologinja savjetuje kako tome stati na kraj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije