Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV VIRUSA

Gripa i prehrana

gripa
Foto: Pliva
1/2
10.12.2009.
u 12:12

U prehranu treba uvrstiti tjesteninu, rižu, krumpir i dosta kruha koji bi trebao biti pripravljen od integralnog brašna i, ako je moguće, obogaćen sjemenkama sezama (bogate su kalcijem) i suncokreta (bogat je izvor vitamina E).

Gripa je zarazna bolest koju uzrokuju virusi, a simptomi su svima poznati: povišena tjelesna temperatura, kašalj, drhtavica, glavobolja, bolovi u zglobovima, pretjerani umor i nedostatak apetita.

Kako bi se izbjegla dehidracija uzrokovana povećanom tjelesnom temperaturom i gubitkom tjelesnih tekućina putem kože bolesnik pogođen gripom mora piti više od dvije i pol litre tekućine dnevno. Time omogućava svom organizmu lakše podnošenje bolesti, ublažavanje simptoma i brži oporavak. Najbolje je posegnuti za čajevima, biljnim napicima i voćnim sokovima koji se moraju dvostruko razblažiti vodom. Prehrana je vrlo važna za vrijeme gripe i prehlade .

Posebno se preporučjue med dobiven od cvjetova kadulje, lipe i majčine dušice. Stoga sve napitke možemo slobodno sladiti ovom jedinstvenom namirnicom.

U tekuća jela spadaju u prvom redu juhe. Poznata je pileća juha, koja se smatra pravim "lijekom" u borbi za što brže ozdravljenje protiv gripe. Znanstvenici se slažu da je tanjur toplog jušnog napitka blagodat svakome koji se zatekne u postelji pogođen gripom, ali oko toga je li baš pileća juha najbolja ili ne, ne postoji jednoznačno mišljenje.

Analiziramo li malo dublje ovo jelo, vidjet ćemo sljedeće: sadrži male količine lako probavljivih proteina i vitamina skupine B i malo masti, prijeko potrebne za poboljšanje okusa. Predstavlja u prvom redu krepki obrok. Stoga, uvrstimo li u prehranu ovu juhu odmah nakon pojave prvih simptoma, može se, u pojedinim slučajevima, brzo izliječiti prehlada i spriječiti daljnji razvoj bolesti.

Još je bolje u prehranu uvrstiti riblju juhu, spremljenu od svježe ribe. Ta je juha bogatija visokovrijednim bjelančevinama i solima koje se gube prekomjernim znojenjem. Ako u nju dodate koju žlicu maslinova ulja, ne samo da ćete poboljšati okus nego ćete dobiti i nutritivno visokovrijedan obrok.

U području srednje Europe pravim lijekom protiv gripe smatra se juha spravljena od crvenog luka. Moglo bi se i za to naći objašnjenje u biokemiji. Crveni je luk bogat flavonoidima - spojevima koji su vrlo važna skupina antioksidansa. Te tvari poput vitamina C, E, te nekih minerala (cinka, bakra) jačaju obrambeni ili imunološki sustav organizma.

Općenito bi za vrijeme gripe svi obroci morali biti hranjivi, ali vrlo lagani, bogati kompleksnim šećerima ili ugljikohidratima. U prehranu tada treba bez rezerve uvrstiti tjesteninu, rižu, krumpir i dosta kruha koji bi trebao biti spravljen od integralnog brašna i ako je moguće obogaćen sjemenkama sezama (dat će nam kalcija) i suncokreta (bogat je izvor vitamina E).

Mrkva, špinat, blitva, brokula bogati su beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a naranče, kivi, radič, peršin i paprike sadrže velike količine vitamina C. Svakako treba spomenuti i vrijednost češnjaka. Češnjak se već dugo primjenjuje u liječenju katara, smanjivanju boli u grlu, a snižava i temperaturu te olakšava organizmu u borbi protiv crijevnih i dišnih infekcija.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:59 10.12.2009.

zaboravili ste dodati da je cesnjak dobar i protiv vampira. pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije