Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da se ne razviju opasne bakterije

Grijete li rižu i tjesteninu? Evo na što trebate pripaziti...

Shutterstock
31.10.2023.
u 15:30

Iako proces klijanja spora bakterija može započeti već tijekom kuhanja, on se nastavlja dok hrana stoji na sobnoj temperaturi i zato ju je najbolje odmah staviti u hladnjak, čime se zaustavi razmnožavanje bakterija.

Posljednjih su se tjedana na platformama društvenih medija ponovno pojavila upozorenja vezana za opasnosti konzumiranja podgrijanih namirnica sa škrobom, posebno riže i tjestenine, a na TikToku se spominje i smrt studenta iz Bruxellesa koji se navodno otrovao podgrijanim špagetima spremljenima dan prije. Njegova je smrt, kako piše Journal of Clinical Microbiology, uzrokovana trovanjem hranom, točnije bakterijom Bacillus cereus. "Riječ je o mikroorganizmu u obliku spora koji se često vidi u tlu i sirovoj škrobnoj hrani poput riže i tjestenine, a koji obično ne uzrokuje bolest", kaže dr. Ellen Shumaker, stručnjakinja za sigurnost hrane i direktorica programa Safe Plates na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline. Ipak, kaže, nakon kuhanja spore bakterije mogu proklijati objasnio je stručnjak, spore mogu proklijati, postati aktivne i stvoriti toksine koji uzrokuju bolesti".

“Spore organizma klijaju kao odgovor na toplinu, a organizam koji preživi proces kuhanja brzo naraste u hrani koja nije dovoljno ohlađena. Nakon što dosegne relativno visoke koncentracije (stotine tisuća ili milijuna organizama), može uzrokovati bolest infekcijom ili stvaranjem toplinski stabilnog toksina. Kada ljudi progutaju organizam ili toksin, razbole se", objasnila je stručnjakinja koja, kako bi se izbjegao rast bakterija preporučuje da se hrana nakon kuhanja skladišti na temperaturi nižoj od 4 °C.

"Iako proces klijanja može započeti tijekom kuhanja, on se nastavlja dok hrana stoji na sobnoj temperaturi. Nakon kuhanja, hrana je zrela za klijanje spora, osim ako se jelo odmah stavi u hladnjak, čime se zaustavi razmnožavanje aktivnih bakterija. Općenita je preporuka zato kuhanu hranu ostaviti na sobnoj temperaturi najviše dva sata", kaže Schaffer, a ako ju se odmah ohladi, organizam se neće razmnožiti do opasnih razina čak ni ako ju naknadno ugrijete.”

Iako se vruća hrana može staviti izravno u hladnjak, Shumaker tvrdi da sve ovisi o količini hrane koju odlažete. Točnije, što je lonac veći, to će trebati više vremena da se ohladi hrana u sredini lonca. “Preporučuje se stoga prije stavljanja u hladnjak velike porcije tople hrane rasporediti u plitke posude kako bi se hrana brže ohladila”, savjetovala je za Huff Post. “Također, provjerite je li hladnjak namješten na nižu temperaturu od  stupnja 4 °C”, savjetuje stručnjakinja.

Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično

 

Komentara 1

VJ
Veli Jože
12:20 01.11.2023.

Kojih li teorija?Godinama sam nosio hranu na posao i podgrijavao,pregrijavao i što već i nije bilo nikakvih trovanja.Sada odjednom vruće odmah u hladnjak da se bolje otapa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije