Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti stručnjaka

Pedijatri otkrili: 'Ovo su namirnice koje nikada ne dajemo svojoj djeci'

Shutterstock
27.10.2023.
u 07:00

Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene, a umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su svake zdrave prehrane i zdravlja opčenito. Ipak, tvrdi bombon nikada ne dajem svojoj djeci, kaže dr. Johns.

Prije nego dobiju djecu, mnogi budući roditelji misle kako će ih sigurno hraniti potpuno zdravo, te će uspješno izbjeći sve što je za djecu loše, ali stvarnost je često mnogo kompliciranija. "Nemojte se previše opterećivati zdravom hranom", savjetuje roditeljima pedijatrica i liječnica sportske medicine u dječjoj bolnici Orlando Health Arnold Palmer, dr. Elizabeth Davis. “Ja sam pedijatrica, a postala sam roditelj iznimno izbirljive djevojčice. Moja danas petogodišnjakinja nikada nije probala čips, slatkiš ili grickalicu koju nije odmah zavoljela, no voće i povrće je potpuno drugačija priča...”. Naglasila je da kao roditelji nastoji zabraniti neke stvari koje dijete želi, a nezdrave su, pa njena kćer na primjer, kod kuće pije samo vodu i mlijeko.

"Ipak, ako ode na rođendansku zabavu i tamo dobije sok u tetrapaku, to je u redu", rekla je Davis za Huff Post. “Ili ako odemo na večeru i ona želi limunadu ili čokoladno mlijeko, u redu je, no to ne radimo svaki dan, čak ni svaki tjedan. Ipak, postoje namirnice koje pedijatri poput dr. Davis izbjegavaju davati svojoj djeci ili ih barem maksimalno ograničavaju; a evo koje su:

Tvrdi bomboni

“Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene, a umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su svake zdrave prehrane i zdravlja općenito. Ipak, tvrdi bombon je nešto što nikada ne dajem svojoj djeci, prvenstveno zbog sadržaja šećera koji je znatan i doprinosi kvarenju zubi i pucanju cakline. Također, predstavljaju i opasnost od gušenja, tako dam ako bih morala zabraniti jednu stvar, to su tvrdi bomboni”, kaže dr. Christina Johns, pedijatrijska liječnica hitne pomoći i viša medicinska savjetnica u PM Pediatric Care u Annapolisu, Maryland.

Ultra prerađena zapakirana hrana

“Odrasla sam jedući dosta gotovog mesa i rezanaca za ručak i užinu. Svojoj djeci to ne dajem jer je prerađeno i pakirano, te sadrži previše soli i loših masnoća”, kaže dr. Candice Jones, pedijatrica u Orlandu, Florida.

Energetska pića

“Kao pedijatar koji se zalaže za svjesnu i intuitivnu prehranu, dajem sve od sebe da ne demoniziram niti osuđujem ijednu hranu. Ipak, postoji jedno često konzumirano piće na koje upozoravam svoju djecu, a to je energetsko piće. Energetska pića mogu biti opasna i uzrokovala su štetu kod mnoge djece. Ne preporučujem da djeca konzumiraju ni kofein jer je stimulans i može dovesti do ovisnosti, ali energetska pića mogu imati posebno teške posljedice jer nisu dobro regulirana i mogu sadržavati vrlo visoke doze kofeina, uz druge potencijalno štetne tvari koje mogu dovesti do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih učinaka, napadaja, pa čak i smrti. U najmanju ruku, energetska pića često utječu na san i mogu poremetiti raspoloženje, te ih ne smatram sigurnima niti na bilo koji način korisnima za djecu”, kaže dr. Yami Cazorla-Lancaster, pedijatrica u Yakimi, Washington, i autorica knjige Vodič za roditelje za intuitivnu prehranu: Kako odgajati djecu koja vole jesti zdravo.

 

Riba s visokim udjelom žive

“Izbjegavam ribu s visokim udjelom žive, poput skuše, sabljarke ili tune. Živa može biti toksična za živčani sustav, posebno za mozak ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje kod male djece i adolescenata s mozgom u razvoju izbjegavati je u potpunosti", kaže Davis.

Slatki sokovi

“Nikada svojoj djeci nisam poslužio sok. Sokovi i bezalkoholna pića imaju vrlo visok udio koncentriranog šećera – saharoze – a često i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Uz to sadrže previše dodanog šećera i imaju vrlo malo vlakana. Poslužite im i potaknite ih na vodu, posebno od djecu od navršenih šest mjeseci kako bi se navikla na nju, a uz vodu im poslužite voće koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima. Voće vas čini  sitima i s manje skokova šećera u krvi, a voda je najbolji gasitelj žeđi”, kaže dr. Jennifer Trachtenberg, pedijatrica iz New Yorka.

Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja

“Za malu djecu to uključuje kokice, hrenovke, grožđe, cherry rajčice, tvrde bombone, žvakaće gume, mrkvu, komadiće kuhanog mesa itd. Tu hranu treba rezati na vrlo male komadiće ili je izbjegavati u potpunosti dok djeca ne narastu”, smatra Davis.

Mama 18-mjesečno dijete hrani crvima: 'Prepuni su proteina, a jede cijele pečene i usitnjene'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije