Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The World's 50 Best Restaurants

Geranium: Najbolji restoran na svijetu ne poslužuje meso i nalazi se, dakako, u Kopenhagenu!

Instagram/Geranium
19.07.2022.
u 14:08

Restoran Geranium ovogodišnji je pobjednik prestižnog natjecanja The World's 50 Best Restaurants koje ujedno obilježava 20. godinu svog postojanja. Činjenica da se po prvi put na vrhu ove prestižne liste nalazi restoran koji ne poslužuje meso vjerojatno je nagovještaj onoga što će se u visokoj gastronomiji događati u sljedećih 20 godina.

Za goste su otvoreni od srijede do subote, imaju tim od četrdesetak zaposlenih ljudi koji trenutačno koriste kolektivni godišnji odmor u trajanju od mjesec dana. Za to vrijeme možete se upisati na listu čekanja za neki od termina do kraja listopada ili pričekati da, nakon povratka s godišnjeg odmora, otvore rezervacije do kraja godine. Tako otprilike situacija izgleda u visokoj gastronomiji skandinavskih zemalja u kojima je 2004. godine osvanuo sada već kultni Manifest nove nordijske kuhinje i vinuo ih nebu pod oblake, ravno na jednu od vodećih pozicija na svjetskoj gastronomskoj sceni.

Foto: Instagram/Geranium

Chef Rasmus Kofoed ovoj se gastronomskoj revoluciji sa svojim Geraniumom pridružio 2007. da bi već 2008. osvojio prvu Michelinovu zvjezdicu. Druga je, nakon pauze u poslovanju, stigla 2013., a 2016. Geranium je postao prvi restoran u Danskoj s 3 Michelinove zvjezdice

Foto: Instagram/Geranium

Nakon pandemijske pauze Kofoed je odlučio kako je u Geraniumu sazrio trenutak da se u potpunosti odreknu mesa na meniju što su napokon i učinili u siječnju ove godine. Ova odluka bila je motivirana njegovim osobnim izborom, jer genijalni chef više od 5 godina ne konzumira meso te je smatrao kako bi bilo licemjerno u restoranu raditi ono iza čega ne stoji i što nije njegova životna filozofija. Gosti su to, čini se, prepoznali i nagradili, a jednako tako i struka koja je restoranu dodijelila ovo veliko priznanje.

Foto: Instagram/Geranium

Geranium nije prvi vrhunski restoran u svijetu koji je iz ponude izbacio meso pa je i ovo priznanje vjerojatno došlo kao nagovještaj onoga što će se u budućnosti sve češće događati u visokoj gastronomiji. Moderni chefovi danas pribjegavaju zdravoj, gotovo isposničkoj prehrani u kojoj često nema mjesta mesu te svoju svijest prema odgovornom hranjenju i suživotu s prirodom pokušavaju prenijeti i na goste. Pogledajte kako na tanjuru izgledaju jela u kojim gosti mogu uživati u trenutačno najboljem restoranu na svijetu, možda ga i sami odlučite posjetiti i priuštiti si nezaboravno gastronomsko iskustvo

Foto: Instagram/Geranium

Na ovogodišnjoj listi The World's 50 Best Restaurants i dalje se nalazi Hiša Franko iz susjedne nam Slovenije, ali se sa 21. mjesta spustila na 34. mjesto među 50 najboljih na svijetu. Čestitamo i držimo palčeve našem Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 koji je nominiran za jednog od 100 najboljih šefova na svijetu.

Foto: Instagram/Geranium

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije