Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki FDA:

'U cigaretama se mora smanjiti količina nikotina'

cigarete
Foto: CHROMORANGE/DPA/PIXSELL
10.08.2017.
u 22:50

Varga: U Americi pokreću javnu raspravu o uklanjanju dodatnih sredstava u cigaretama poput okusa mentola, EK je to već naložio

Smanjiti količinu nikotina u cigaretama na razinu koja ne stvara ovisnost, novi je način borbe protiv ovisnosti o pušenju koji je objavila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Slijedi svojevrsna javna rasprava i znanstveni radovi o konkretnom učinku za zdravlje količine i smanjene količine nikotina u cigaretama kao i o eventualnim nuspojavama takve promjene. U svakom slučaju, novi je to smjer i vrlo konkretan korak u globalnoj borbi protiv pušenja.

E-cigareta alternativa?

U priopćenju FDA, među ostalim, stoji kako je u središtu novog plana nikotin kao supstancija koja stvara ovisnost. Američki podaci, naime, govore o 300 milijardi američkih dolara godišnjem trošku zdravstva zbog bolesti direktno povezanih s pušenjem i o 480 tisuća ljudi koji godišnje prerano umru zbog te ovisnosti. Samo je dio to postavki novih FDA planova u antipušačkoj kampanji kojoj je cilj smanjiti i broj novih ovisnika, ali i one ovisne “preusmjeriti” na manje štetne alternative poput e-cigareta. No, prvo su za takvu tvrdnju potrebna (i najavljena) istraživanja.

– Hoće se dati vremena znanosti da se ispitaju e-cigarete jer, prema FDA, ono što u cigaretama izaziva rak jest dim i čestice u njemu, dok je za razliku od FDA, naša vlada e -cigarete stavila u istu mjeru kao i obične cigarete. U Americi očito smatraju da bi e-cigarete mogle biti i mjera za suzbijanje pušenja cigareta pa tako i posljedica za zdravlje. No, isto tako, dok oni pokreću javnu raspravu o uklanjanju dodatnih sredstava u cigaretama poput okusa mentola, Europska komisija je u svojim direktivama to već napravila, ali i EU i FDA su daleko od smjernica koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija i rigoroznih mjera za suzbijanje pušenja – komentira bivši ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga. Jake mjere protiv pušenja Varga je snažno promovirao, no svaka akcija poput one o skupljem dopunskom za pušače ostala je na pokušaju.

Kratkoročno se isplati

– Problem je, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u mnogim zemljama i njihovim vladama što je ministar financija uvijek jači nego ministar zdravlja. Svi trljaju ruke na prihodima od poreza i trgovine duhanom, a ti kratkoročni prihodi mnogo su manji nego srednjoročne i dugoročne posljedice korištenja istog tog duhana. Međutim, zbog kratkih mandata vlada, na to se gleda kratkoročno i, na štetu građana, ne dopušta se da se to suzbije – kaže Varga.

Komentara 1

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
15:04 11.08.2017.

Nikotin je jedina NE ŠTETNA tvar pored 4000 ostalih kemikalija u cigareti jer je on prirodni nusproizvod duhana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije