Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodni štit

Evo zašto su probiotici najbolji saveznik za bezbrižno ljeto

probiotički kvasac
Foto: Shutterstock
1/3
13.07.2023.
u 09:45

Umor, pad imuniteta, razne viroze, stres, korištenje antibiotika samo su neki od razloga da posegnete za probioticima

S dolaskom ljeta i ljetnih vrućina kada kreće sezona godišnjih odmora i stanka od uobičajenih obaveza mnogi su od nas na udaru umora, ljetnih viroza i slabljenja imuniteta. Važno je, dakle podići razinu i snagu obrambenog sustava. Mnogi se stručnjaci slažu da su crijeva čovjekov najveći imunosni organ (pored limfe i ostalih stanica) i važan čimbenik tzv. stečenog imuniteta. Dakle, ne onoga koji smo dobili rođenjem, već onog koji stičemo tijekom života. Već prije više od sto godina znanstvenici Pasteur i Metchnikoff ukazali su na korisne učinke mikroorganizama, posebice bakterija mliječne kiseline na poboljšanje zdravlja. No, zadnjih godina probiotici su naveliko ušli u uporabu, kako u svakodnevnoj prehrani tako i u terapijskoj primjeni kod različitih zdravstvenih tegoba.

Prirodni štit

Riječ probiotik potječe od grčke riječi ”pro bios” što u doslovnom smislu znači “za život”. To su kulture živih mikroorganizama, korisne za život i zdravlje, kao i za cjelokupni imunitet čovjeka. U praksi se može reći da su probiotici živi organizmi dodani hrani radi unapređenja i ravnoteže crijevne mikroflore koja je uslijed nekih tegoba poremećena. Naime, kada u crijevnoj mikroflori nadvladaju loše, odnosno patogene bakterije, mogu se pojaviti učestale rijetke stolice, nadutost ili oslabljen imunosni sustav.

U crijevima prirodno živi oko sto milijardi bakterija u uravnoteženom odnosu u korist onih dobrih ili poželjnih koje učinkovito pomažu probavi te iskorištavanju hranjivih tvari i energije. Dobre ili poželjne bakterije u crijevima sudjeluju u sintezi vitamina K i nekih vitamina B skupine, te čuvaju ravnotežu crijevne mikroflore, podupiru rad imunosnog sustava i čuvaju nas od bolesti. Zbog svega toga dobre se bakterije danas dodaju mlijeku, siru, jogurtu, acidofilu, kefiru… Jednostavno rečeno, probiotik je drugo ime za dobre bakterije.

Uloga i značenje uravnotežene crijevne mikroflore je višestruka:

• probavna - jer samo zdrava uravnotežena crijevna mikroflora izlučuje za probavu nužno potrebne enzime

• nutritivna – uključuje sintezu vitamina K i nekih B vitamina (poput B12), te opskrbu crijevne sluznice hranjivim tvarima.

Neophodna je ravnoteža

Problemi ili zdravstvene tegobe poput nadutosti, bolesti želuca, proljeva, opstipacije, osjećaja slabosti, slabog apetita, infekcija, problema s kožom i alergijama samo su neki od mogućih simptoma narušene crijevne bakterijske mikroflore. Ona je strogo individualna, kao što je jedinstven i individualan otisak prsta. Po tome se razlikuje naš metabolizam i po tome je svatko neponovljiv original.

Važno je, stoga, znati da probiotici istog soja neće imati jednak učinak kod svih zdravstvenih tegoba. Od nekoliko stotina različitih vrsta bakterija samo četrdesetak čini većinu bakterija u crijevnoj mikroflori i većina ih je korisna. Druge pak bakterije mogu biti štetne i izazivati tegobe. Stoga je potrebno odgovarajućom prehranom osigurati uravnoteženost korisnih bakterija, tj. postići da ih je uvijek više nego štetnih.

Korisne se bakterije održavaju na životu i u poželjnim koncentracijama fermentiranjem prehrambenih vlakana sadržanih u namirnica biljnog podrijetla. Stoga je vrlo važno konzumirati voće i povrće bogato vlaknima koja tijelo ne može probaviti pa dolaze do debelog crijeva gdje su dobrodošla hrana gladnim bakterijama. Ako ne unesemo dnevno minimum 25 do 35 g vlakana, uz nedovoljno crijevne flore i premalo kretanja, i probava će biti neredovita ili usporena, osjećat ćemo se usporeno i bezvoljno. Upravo će prehrana s velikim udjelom vlakana osigurati zdrav i snažan razvoj crijevne flore.

Foto: Shutterstock

Potvrđeno djelovanje

Analiza 23 studije u koje je bilo uključeno 4213 bolesnika koji su uzimali antibiotike iz različitih razloga, pokazala je da primjena probiotika tijekom antibiotske terapije može smanjiti učestalost neželjenih nuspojava antibiotika kao što su proljev, grčevi u trbuhu, mučnina i poremećaj okusa.

Poznato je da primjena antibiotika može narušiti normalnu crijevnu mikrofloru. Crijevna mikroflora važna je za sazrijevanje imunosnog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaganje u obrani od patogenih mikroorganizama

Potvrđeni su brojni drugi učinci probiotika:

 • potiču obrambeni odgovor organizma povećavanjem broja protutijela i djelovanja specifičnih obrambenih stanica, primjerice T limfocita, protuupalnih posrednika citokina i specifičnih protutijela (IgA)

 • učinkoviti su u prevenciji i terapiji mnogih infekcija i upala (Crohnove bolesti, kolitisa, kao i kod različitih vrsta alergija poput neurodermitisa i astme)

 • sudjeluju u uklanjanju toksina iz tijela

 • povećavaju toleranciju na laktozu

 • smanjuju pojavu dijareje (uzrokovanu uzimanjem antibiotika, rotavirusom, kemoterapijom, kod putovanja...)

 • sudjeluju u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje služe kao hrana stanicama sluznice crijeva, pa osiguravaju cjelovitost sluznice

 • unapređuju peristaltiku crijeva i onemogućavaju pojavu zatvora

 • jačaju imunosni sustav (prevencija infekcija, smanjenje pojave alergija i autoimunih bolesti)

 • smanjuju razinu štetnog kolesterola i uravnotežuju odnos korisnog i štetnog kolesterola

 • povećevaju apsorpciju nužno potrebnih minerala poput kalcija i na taj način pomažu u sprečavanju osteoporoze

 • sudjeluju u sintezi vitamina i raspoređivanju esencijalnih aminokiselina u organizmu.

Foto: Shutterstock

Što odabrati

Mnogo je probiotičkih rodova i sojeva, no da li je svaki probiotički soj učinkovit kod svake tegobe? Prema stručnim europskim smjernicama prva preporuka je probiotički kvasac, Saccharomyces boulardii te probiotičke bakterije iz roda Lactobacillus. Bulardi je kao probiotički kvasac koji je specifičan jer je otporan na sve vrste antibiotika, štiti dobre bakterije u crijevima i prepoznaje štetne mikroorganizme koji su uzročnici dijareje te ih eliminira iz organizma. Veličina stanice kvasca je 10 puta veća od veličine stanice bakterije, zato ima mogućnost vezani za sebe puno više patogena u crijevima te ih eliminirati, brže djeluje i samim time je učinkovitiji. Kvasac je otporan na vrlo  kiseli pH, kao pH želuca, te na djelovanje antibiotika, zato se može koristiti uz antibiotike, dok većina probiotičkih bakterija ne može. Otporan je i na visoke temperature, što ga čini prvim izborom u ljetnim mjesecima. Linija proizvoda koji sadrže Saccharomyces boulardii naziva se BULARDI®.

Linija Bulardi namijenjena je odraslima i djeci. Bulardi Junior sadrži neizostavan cink, izuzetno bitan kod tegoba koje su izazvane proljevom. Može se koristiti kod djece od 2. mjeseca života pa nadalje. Također, bitno je nastaviti uzimati Bulardi®ili Bulardi Junior i nakon smirivanja simptoma, radi ravnoteže i zdravlja mikrobioma te jačanja imuniteta. Kako bi proizvod bio što učinkovitiji poželjno je da proizvod ima garantirani broj živih mikroorganizama na kraju roka upotrebe. Zato je između ostaloga važno i inovativno pakiranje @TECH koje čuva proizvod od visokih temperatura, UV zraka i garantira učinkovitost a dolazi iz Probiotic Excellence Centra, Abela Pharme. Takvo pakiranje upravo ima Bulardi linija dodataka prehrani. Sve proizvode možete pronaći u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za više informacija posjetite www.probiotic.hr.

Sadržaj donosimo u suradnji s Abela Pharmom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije