Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi su mnogobrojni

Evo što se događa s vašim tijelom nakon samo jedne neprospavane noći

shutterstock
06.12.2023.
u 09:30

Prema stručnjacima samo jedna neprospavan noć pokreće 'efekt mreškanja' odnosno kaosa u našim tijelima, koji postaje opasniji kako sati prolaze.

Osim što se sljedeći dan osjećate loše, pokazalo se da postoji čitav niz dodatnih problema uzrokovanih predugom budnošću koji bi vas mogli natjerati da odete u krevet ranije. Prema stručnjacima samo jedna neprospavana noć pokreće 'efekt mreškanja' odnosno kaosa u našim tijelima, koji postaje opasniji kako sati prolaze, prenosi Metro.

Nakon 18 sati budnosti (što je jednako buđenju u 8 ujutro i odlasku u krevet u 2 sata ujutro sljedećeg dana) krvni tlak počinje rasti i srce mora jače raditi kako bi obavilo svoj posao. Kod onih sa srčanim oboljenjima, to bi moglo povećati vjerojatnost srčanog ili moždanog udara.

VEZANI ČLANCI: 

Također, nakon 18 sati dolazi do pada testosterona, razine energije i imunološke obrane, a prirodne stanice 'borci' koje se bore protiv bakterija i virusa postaju manje učinkovite. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da je budnost 24 sata slična ispijanju četiri čaše vina ili piva – što bi mogao biti razlog zašto osjećate učinke umora poput mamurluka čak i ako ste izbjegavali alkohol.

Nakon što ste toliko dugo budni, imat ćete kraće vrijeme reakcije, nerazgovijetan govor i usporeno razmišljanje, kao i razdražljivost, povećan stres, smanjenu koncentraciju i želju za hranom. Studije su pokazale da su neispavani tinejdžeri sljedeći dan pojeli 210 kalorija više za svaki izgubljeni sat sna, dok će umorni ljudi vjerojatnije potrošiti novac na nezdravu hranu.

GALERIJA: Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

Do 36 sati bez odmora, možete početi doživljavati kratka razdoblja nehotičnog sna koja traju do 30 sekundi, poznata kao mikrosan. Ovo je način na koji vaše tijelo pokušava dati vašem mozgu vitalno vrijeme koje mu je potrebno da se obnovi. Ostali simptomi uključuju loše performanse, pamćenje i donošenje odluka, visok broj otkucaja srca i krvni tlak te usporen metabolizam.

Ti će se napadi mikrosna pogoršati kad prođete dva dana budnosti, a također ćete primijetiti pojačani stres, depersonalizaciju, tjeskobu i razdražljivost. U točki od 48 sati mogli biste početi halucinirati zbog sve težeg oštećenja amigdale i prefrontalnog korteksa mozga. Ovi mentalni učinci nastavljaju eskalirati sve do 96 sati nedostatka sna, u kojoj točki rizik od psihoze raste.

VEZANI ČLANCI: 

Iako se mnogi od ovih simptoma mogu riješiti odlaskom na spavanje, u rijetkim slučajevima kronična i dugotrajna nesanica može biti kobna. Ako redovito ne možete zaspati, važno je posjetiti liječnika opće prakse.

Dr. Emer MacSweeney, neuroradiolog i izvršni direktor Re:Cognition Health, klinike za kognitivnu njegu, rekao je: 'Nedostatak sna je povezan s bezbrojnim zdravstvenim problemima i bolestima. San je neophodan za podržavanje kognicije... pamćenja, jezika, govora, planiranja i mnogih drugih vještina. Nedostatak sna ima dalekosežne posljedice na tijelo'.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati:

 

Komentara 1

MO
montello
10:18 06.12.2023.

to nikako nije dobro za organizam svatko treba 8 sati snova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije