Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Evo što se događa sa djecom koja provode 4h dnevno igrajući se na mobitelu

Prijenosni elektronički uređaji predstavljaju veću opasnost nego TV jer nerijetko djeca svoje pametne telefone skriju u odjeću ili potajice odnose u krevet prije spavanja.
24. siječnja 2019. u 22:18 2 komentara 10430 prikaza
Djeca i mobitel
Foto: Getty Images

Gledanje u zaslone mobitela, tableta, računala i sl., mnogoj je djeci danas glavni izvor zabave. No, stručnjaci upozoravaju: treba imati mjeru!

spavanje znate li? Spavate na trbuhu, leđima ili boku? Evo koji je položaj najzdraviji

Djeca mlađa od 10 godina, a koja se zabavljaju na ovaj način dulje od četiri sata na dan, vjerojatnije neće imati dovoljno potrebnog sna, a što je vrlo važno za zdrav razvoj djeteta, pokazalo je istraživanje.

Prijenosni elektronički uređaji predstavljaju veću opasnost nego TV jer nerijetko djeca svoje pametne telefone skriju u odjeću ili potajice odnose u krevet prije spavanja. 

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu San Diego, predvođeno psihologom Jeanom Twenge. 

oprez! Spavate li manje od šest sati tijekom noći? Prijete vam opasni zdravstveni problemi

Američka akademija pedijatara, Kandsko društvo pedijatara i Australsko ministarstvo zdravlja savjetuju da djeca ne bi trebala gledati u zaslone dulje od dva sata na dan.

Ali popularnost pametnih telefona i sličnih uređaja uzrok je tome da se rijetko koje dijete zadrži samo na na ta dva sata, vrijeme provedeno gledajući u zaslone je znatno dulje, upozorili su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Sleep Medicine.

Istraživanje je obuhvatilo 43,755 zdrave djece u dobi do 17 godina. 

Preporuka stručnjaka jest da dijete starosti 5 godina treba imati 11 sati noćnog sna, dijete starosti 10 godina 9 sati i 45 minuta, a dijete starosti 15 godina devet sati sna. 

spavanje oprez! Volite li tijekom dana malo "ubiti oko"? Može vam prijetiti ova bolest

Osim što ne spavaju dovoljno, djeca koja gledaju u zaslone elektroničnih uređaja više sati na dan, imaju i veći rizik od pretilosti, anksioznosti, depresije. 

VIDEO Na Trešnjevački plac otišli smo po ljubavne savjete

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • vorda400:

    Kaj se događa?postaju savršeni glasači za elitu koja nam je na vlasti 27g Znam nekoliko klinaca koji do škole nisu držali olovku u vrtiću ih nisu forsirali na to a doma starci uvale tablet i super riješili su se dosadnog ... prikaži još!g djeteta koje bi nešto možda i htijelo raditi

  • ante.oreskovic75:

    Daj se kandidiraj da budeš elita i vlast,budi drugi Pernar