Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Evo što možete napraviti s ostacima hrane od blagdana

Blagdani završe kao i ručkovi i večere s bližnjima, ali i dalje - vaš frižider je pun. Hranu ne želite baciti, ali dosadilo vam je jesti istu hranu.
26. prosinca 2020. u 07:00 1 komentara 605 prikaza
Foto: shutterstock

Ako ste se i vi suočili s ovim problemom ovog Božića, donosimo ideje kako iskoristiti ostatke hrane.

Lagane salate 
Brzo i jednostavno rješenje su salate. Komadići mesa (purica, odojak, teletina) pomiješajte sa radičem, rukolom, matovilcem, kupusom.. Dodajte rajčicu, kuhana jaja, kukuruz i prelijte dresingom od jogurta ili nekim hladnim umakom koji vam je također ostao od blagdana.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Sada znamo koja hrana može trajati stoljećima, pa i tisućljećima:

1 / 3
pčele

Sendviči
Tost ili kruh prepecite na tavi ili u tosteru, dodajte grčki jogurt, salatu, rajčicu i komade mesa. Možete na isti kruh namazati i francusku salatu i po njoj dodati komadiće mesa.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Složenac od mlinaca i purice
Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Povrće za krem juhu
Ostaci povrća mogu poslužiti za bogate krem juhe. Na maslinovom ulju i maslacu prepržite nasjeckani češnjak, dodajte mu luk, i povrće po želji. Kada se sve lijepo sjedini usitnite štapnim mikserom i vratite na vatru. Po ukusu dodajte vrhnje i ostale začine. Poslužite toplo.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Riblji popečci
Ako se sva pripremljena riba odmah ne pojede, od ostataka se može napraviti dobrih zalogaja. Ribu očistite od kostiju i natrgajte na komadiće. Dodajte naribanu mrkvu, sitno sjeckani poriluk, malo češnjaka, jaje i po potrebi brašno i krušne mrvice. Oblikujte popečke i ispecite ih do zlatno žute boje. 

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Pohane palačinke
Ostatke mesa pomiješajte s kiselim krastavcima i preprženim šampinjonima. Ispecite palačinke, napunite smjesom od mesa i pohajte. Poslužite opet uz francusku salatu ili uz umake.

 | Autor : shutterstock Foto: shutterstock

Bez fritula nema blagdana: Uz ove trikove napravite najbolje fritule kod kuće!

Huawei Božićna kupovina Kako se za Božić pripremalo nekada, a kako danas: Pogledajte generacijski jaz koji se stvorio u samo nekoliko desetljeća Huawei gadgeti Božićni pokloni za digitalne trendove Znate li što je bingeanje, popularni trend koji se raširio i u Hrvatskoj? Evo koju stvarčicu trebate imati da biste iz prve ruke shvatili o čemu je riječ Umjetna inteligencija ŠKOLA BUDUĆNOSTI Jeste li znali da roboti imaju pravo na državljanstvo? Huaweijev hrvatski univerzum Huaweijev hrvatski univerzum Mobilno bankarenje, hrvatski mediji, igre, strani jezici, sve do priča za laku noć

 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice