Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalitetno spavanje

Evo kako spavanje pomaže imate li zdravstvene probleme

spavanje
Foto: Thinkstock
03.12.2013.
u 10:00

Iako se kaže da spavanje "može napraviti čudo", znamo da ne može izliječiti rak. No, može pomoći u sprečavanju agresivnijih oblika te bolesti i pomoći patite li od nekih drugih zdravstvenih problema.

Biste li povjerovali kada bismo vam rekli da jednostavan odlazak na spavanje može pomoći u rješavanju nekih zdravstvenih problema? Često se spominje da nedostatak kvalitetnog sna može prouzročiti neke probleme kad je zdravlje u pitanju, ali, gledajući s druge strane, isto to kvalitetno spavanje može dovesti i do "saniranja štete".

Sprečava pretilost

Prema posljednjim istraživanjima, djeca koja spavaju više unose manje kalorija u svoj organizam, objavljeno je u stručnom časopisu Pedriatics. Dobro naspavane odrasle osobe konzumiraju manje porcije hrane. No, nisu samo količine hrane u pitanju, radi se i izboru namirnica. Istraživanja su pokazala da će osobe koje se tijekom noći nisu dobro naspavale češće posezati za "brzom hranom", masnom i visokokaloričnom, dok će naspavani birati zdravije namirnice za svoje obroke. Navika odlaska u krevet i buđenja u isto vrijeme osigurat će nižu razinu masnoća u organizmu, tvrde znanstvenici.

Manji rizik od dijabetesa

Manje istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da nedostatak sna utječe na to kako masne stanice reagiraju na inzulin, objavljuje Health.com 

Kod sudionika istraživanja koji su manje spavali četiri noći zaredom uočeno je da je ukupna osjetljivost na inzulin pala za 16 posto, a osjetljivost masnih stanica na inzulin pala je za 30 posto. Takve vrijednosti zabilježene su kod pretilih osoba i onih koji boluju od dijabetesa. Ovim primjerom upozorava se da dovoljno sna može pomoći ublažiti "metaboličko starenje".

Utjecaj na libido

I muškarci i žene slabije su zainteresirani za seks ako nisu naspavani, pokazalo je istraživanje objavljeno na MedicalNewToday.  Nedostatak sna ima utjecaj na snižavanje razine testosterona kod muškaraca.

Utjecaj na pamćenje

Nedostatak sna utječe na duljinu REM faze koja je vrlo usko povezana s pamćenjem. Tijekom noći ulazimo u REM fazu više puta, a najduža obično bude ona pred jutro kada nam je vrijeme buđenja. I kratko dnevno spavanje može imati velik pozitivan utjecaj na pamćenje, poboljšanje sposobnosti učenja i koncentracije.

Sprečavanje prehlade

Osobe koje spavaju osam ili više sati tijekom noći imaju čak tri puta manje rizika da "zarade" prehladu, pokazalo je istraživanje provedeno 2009. godine.

Rizik od obolijevanja od raka

Dobro spavanje neće spriječiti obolijevanje od raka, ali znanstvenici su doveli u vezu nedostatak sna i ovih bolesti. Naime, otkriveno je da je nedostatak sna povezan s nastajanjem agresivnijih oblika raka dojke. Do tog su zaključka došli liječnici i znanstvenici nakon provedenog prvog takvog istraživanja o raku na američkim sveučilišnim medicinskim centrima Seidman Cancer Center i Case Western Reserve University. Istraživački tim, predvođen Cheryl Thompson, analizirao je medicinsku dokumentaciju i odgovore 412 anketiranih žena oboljelih od raka dojke nakon menopauze. Pacijentice su ispitane o svojim navikama spavanja u protekle dvije godine.

Oncotype DX testom otkriveno je da su pacijentice koje su imale prosječno šest ili manje sati sna tijekom noći prije dijagnoze raka dojke imale veći rizik od vraćanja raka nakon terapije.

– Ovo je prvo ovakvo istraživanje koje otkriva povezanost nedostatka sna s razvijanjem agresivnijih oblika raka dojke u usporedbi sa ženama koje spavaju duže – ističe dr. Thompson napominjući da će ipak trebati provesti dodatna istraživanja kako bi se shvatili uzroci i potvrdili nalazi ovog istraživanja.

>>Znate li čemu služi spavanje? Otkriveno što tada radi mozak!

Komentara 1

Avatar dystopia
dystopia
11:59 03.12.2013.

pospan sam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije