Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uf...

Evo kako se uspješno riješiti mirisa znoja

Smrad znoja
Foto: Thinkstock
08.03.2016.
u 17:38

"Izvana" će pomoći antiperspiranti zahvaljujući svom glavnom sastojku na bazi aluminijskih soli

Miris znoja je nešto što vas zaista može dovesti u mnogo neugodnih situacija. 

Bez obzira na to što imate dobre higijenske navike i često se tuširate, barem jednom ste se zasigurno zapitali: Zašto se osjeti znoj nekoliko sati nakon tuširanja? 

Odgovor na to pitanje nude znanstvenici koji tvrde da je veliki krivac tome vaša prehrana i još češće tuširanje neće pomoći u sprečavanju neugodnog mirisa vašeg tijela. Zapitajte se pijete li više kave nego vode. Ako je vaš odgovor potvrdan, vrijeme je da hitno promijenite navike, upozorava liječnica dr. Jamuna Pai.

Podsjetila je na ono što već zasigurno svi znaju, da znoj sam po sebi ne smrdi već su za neugodan miris "krive" bakterije koje se nalaze na na koži, a kojima je kombinacija znoja i mrtvih stanica kože odlična podloga za razvoj. 

Slanu, prozirnu tekućinu koju nazivamo znojem, proizvode i izlučuju ekrine žlijezde znojnice, ispunjavajući time važnu tjelesnu funkciju hlađenja našega tijela.

"Lijek" za neugodni miris

Pai savjetuje da slijedite smjernice zdrave i uravnotežene prehrane. Izbjegavajte konzumirati češnjak i luk,a  svoju prehranu obogatite voćem i povrćem, pazite na adekvatan unos proteina, cjelovitih žitarica i dodataka kao što su vitamin B kompleks i cink uz, naravno, dosta vode kroz dan.

"Izvana" će pomoći antiperspiranti zahvaljujući svom glavnom sastojku na bazi aluminijskih soli, a također su obično prva mjera koju preporučuju dermatolozi, jer je se radi o prilično "kozmetičkom" i neinvazivan načinu sprječavanja znojenja. 

>>Evo kako jednostavno možete napraviti svoj organski dezodorans

Ključne riječi

Komentara 1

IM
Immanuell
15:32 09.03.2016.

Nije samo prehrana, nego i genetika. Crnokose osobe bijele puti s više malja (dlaka) po cm2 kože nego ostali pripadnici ljudskog roda, krupnijih pora na koži, intenzivnije i brže se osjete na znoj. Oni koji su toga svjesni moraju se češće tuširati ili bar više puta tijekom dana provoditi pojačanu higijenu tih dijelova tijela. Na žalost, malo je ljudi toga svjesno. Žene slične genetike znaju to vrlo dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije