Naslovnica Lifestyle Diva

Evo činjenica koje možda niste znali o Guinnessu

Guinness ima manje kalorija od soka od naranče, obranog mlijeka i većine drugih piva.
18. ožujka 2014. u 12:49 0 komentara 453 prikaza
Guinness
Foto: Guinness

Guinness, gusto, kremasto, tamno pivo karakteristična slatkasta okusa najpoznatije je irsko pivo, a i jedan od najuspješnijih pivskih brendova uopće.

Pije se u stotinjak zemalja, a godišnje se popije 850 milijuna litara Guinnessa. Ovih dana u žedna će grla teći ne u potocima nego u rijekama, zahvaljujući Danu svetog Patricka, čije je gotovo službeno piće.

Poznato pivo proizvodi se od 1759. u pivovari Arthura Guinnessa u dublinskom St. James Gateu, a evo činjenica koje možda niste znali.

Irsku harfu koja je njegov zaštitni znak, Guinness nije posudio od irske države – pivovara ju je upotrijebila nekoliko godina prije. Četrdeset posto Guinnessa proizvede se u Africi, a Nigerija je nakon Velike Britanije najveće tržište Guinnessa.

Uđete li u pub u Irskoj dovoljno je da barmenu naručite “Mother’s” Milk”, “Good Stuff” ili pintu “Arthura” – znat će da želite Guinness.

Guinness ima manje kalorija od soka od naranče, obranog mlijeka i većine drugih piva.

Do 2009. u Irskoj su dobrovoljni davatelji krvi dobivali Guinness, a zbog željeza su ga preporučivali i pacijentima nakon operacije te trudnicama. To je ipak novija medicina odbacila, no studija sveučilišta Wisconsin dokazala je da udio antioksidansa u pivu smanjuje kolesterol pa tako i rizik od srčanog udara.

Black Velvet je poznati koktel s Guinnessom i šampanjcem. Najpoznatije jelo u kojem se koristi je “Beef and Guinness Stew”, a Jamie Oliver to pivo koristi u nizu recepata.

Najčešća zabluda o Guinnessu jest pak ona da je to tamno pivo. Nije. Kad bolje pogledate, zapravo vidite da je boje rubina. Dok ga pijete nije važno, ali u irskoj su pivovari prilično osjetljivi na priču o boji.

>>Renata Sopek, Iva Šulentić i Žanamari Lalić uživale u pivi

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.