Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrave kosti

Dvije čaše soka od rajčice učinkovite u borbi s osteoporozom

'Rajcica... Obavezno potpisati: Photos.com'
''
25.12.2010.
u 16:33

Kanadski znanstvenici sa Sveučilišta Toronto dokazali su da dvije čaše dnevno soka od rajčice djeluju preventivno protiv osteoporoze

Kanadski znanstvenici sa Sveučilišta Toronto dokazali su da dvije čaše dnevno soka od rajčice djeluju preventivno protiv osteoporoze. Ključni sastojak soka od rajčice je, čini se, likopen, antioksidant za kojeg se već zna da smanjuje rizik od pojave raka prostate te štiti od srčanih bolesti piše Osteoporosis International.

Istraživači su  testirali šezdeset žena u dobi od 50 do 60, koje su tijekom mjesec dana morale iz svoje prehrane izbaciti sve proizvode od rajčica.

Ovo je dovelo do značajnog povećanja razine N-telopeptida u njihovoj krvi. To je kemijski spoj kojeg ispuštaju kosti koje propadaju.

Zatim su  četiri mjeseca ženama davali dnevne doze soka od rajčice koji je sadržavao 15 mg likopena (takav se obično prodaje u trgovini), obogaćenu verziju s 35, kapsule likopena ili placebo tablete. 
Žene koje su imale značajan pad razine N-telopeptida bile su one koje su pile bilo koju verziju soka ili uzimale kapsule likopena. One koje su uzimale placebo nisu imale nikakve koristi.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:31 25.12.2010.

Meni je sasvim dovoljno 7 casa crvenog vina dnevno da zaboravim gluposti koje pisete. PLJUC!

KA
Karla
09:45 26.12.2010.

\" ...dnevne doze soka od rajčice koji je sadržavao 15 mg likopena (takav se obično prodaje u trgovini), - nisi napisao samo u kojoj trgovini i kojeg proizvođača! Obična reklama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije