Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Ovo ne smatram samo poslom, već pozivom“

TIM DENT Miličić
Bojan Zibar
20.10.2021.
u 08:54

Kao specijalist oralne kirurgije najčešće se susreće s problematikom bezubih čeljusti ili manjkavosti zuba zbog čega dolazi do nastanka nelagode u svakodnevnici

Razgovarali smo s oralnim kirurgom iz zagrebačke stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić s kojim smo napravili kratki blic intervju.

Kao oralni kirurg zacijelo ste vidjeli bezbroj različitih i kompliciranih slučajeva. Što je ipak najčešći problem pacijenata, s kojim problemom vam najčešće dolaze?
Da, moram priznati da sam se tijekom godina susreo s raznim kompleksnim slučajima, ali mogu reći da mi je drago što postoje rješenja za takve situacije i što su mi pacijenti odlučili pružiti povjerenje oko sudjelovanja u tim slučajima. Kao specijalist oralne kirurgije najčešće se susrećem s problematikom bezubih čeljusti ili manjkavosti zuba zbog čega dolazi do nastanka nelagode u svakodnevnici. Ta se nelagoda ne odnosi samo na osmijeh, koji se pokazuje bitnim u raznim aspektima života, već i na žvakanje, moguću bol zbog dodatnog trošenja postojećih zubi radi manjka drugih i slično. Ponekad pacijenti nisu u mogućnosti nositi mobilnu protezu, pa traže drugo rješenje. Po dolasku na pregled, trudim se približiti dentalnu medicinu svakome jednostavnim objašnjenjima, opisujem im moguću terapiju, ishod te koji je mogući uzrok trenutne situacije i zajedničkim trudom cijelog tima te pacijenta dolazimo do pogodnog terapijskog rješenja.

Velik broj ljudi ima strah od stomatologa pa im već i ulazak u čekaonicu stvara nelagodu, a kamoli tek pomisao na npr. ugradnju implantata. Što biste im poručili, tj. koje probleme im jedan takav zahvat može riješiti?
Strah od stomatologa često se javlja još u ranoj dobi, imam osjećaj da je prije bio učestalija pojava nego što je danas. Danas se strah pacijenata rješava na više načina. Rekao bih da je jako bitna suradnja pacijenta i doktora te razvoj povjerenja, prijateljsko okruženje te detaljno pojašnjenje svih zahvata koji se vrše i koje je potrebno napraviti. Osim toga, ako pacijent pati od fobije i neizmjernog straha te izraženog podražaja na povraćanje, preporučujem svjesnu sedaciju. Nju provodi obučeni anesteziolog, a namijenjena je zdravim pacijentima i bolesnicima s kontroliranom sistemskom bolesti popust hipertenzije, srednjeg stupnja dijabetesa, anemije i slično. Pacijent u svjesnoj sedaciji pri svijesti je, ali ne osjeća strah, tjeskobu i gubi pojam o vremenu, ne osjeća nelagodu i ne smetaju mu zvukovi. Često se upotrebljava u oralnoj kirurgiji prilikom ugradnje implantata. Ugradnja implantata rješava nedostatak zubi, resorpciju kosti, pojedinačno povlačenje zubnog mesa i slično, a zauzvrat osigurava funkcionalnost čeljusti i estetiku.

Postoje li pacijenti koji ne smiju ugrađivati implantate i što je alternativa tome?
Postoje situacije u kojima implantati nisu moguće rješenje, ali to je uistinu rijetko. Primjerice, kod tolike resorpcije kosti da čak niti ugradnja umjetne kosti kako bi se zadovoljio određeni volumen kosti nije moguća ili ako je zdravstveno stanje pacijenta kontraindikacija pacijenta za tu vrstu terapije. U tim rijetkim situacijama pronalazim zajedno s pacijentom drugo moguće rješenje, najčešće protetsko. Ako je u pitanju situacija manjka jednog ili svega par zubi, predlažem ugradnju mosta od cirkon-keramičkih krunica, međutim kad je u pitanju bezuba čeljust, a nismo u mogućnosti nastaviti s implantološkim zahvatom, najčešće pacijentu kao rješenje predlažem mobilnu protezu. Ponekad kosti ima dovoljno da se postave barem dva implantata te na taj način napravi polufiksno rješenje. Nekoliko je opcija u tim situacijama, iako su one rijetke.

Foto: Bojan Zibar

Kao jedan od revolucionarnijih zahvata u dentalnoj medicini posljednjih godina nameće se All-on-4 metoda. Ono što je kod nje možda i najfascinantnije jest da u 24 sata možete dobiti novi osmijeh. Kako je to moguće?
All-on-4 terapija sve je češća preporuka i sve češći odabir pacijenta kad situacija u čeljusti to dopušta. Riječ je zapravo o metodi ugradnje fiksnog protetskog nadomjeska na četiri implantata u bezuboj čeljusti ili u čeljusti za koju su indicirana vađenja svih zubi. All-on-4 brza je terapija, manje invazivna i izvodi se u samo dvije faze. Nakon što dijagnostikom 3D CBCT u klinici napravimo plan terapije i pacijent odluči nastaviti s tom terapijom, prva je faza ugradnja implantata te izrada privremenog fiksnog mosta koji već tad zadovoljava funkcijske i estetske zahtjeve, a pacijent ga dobije za svega par sati. Najveća je prednost toga imedijatno opterećenje implantata i priprema čeljusti za trajni rad već u tom trenutku. Nakon 4–6 mjeseci specijalist protetike u suradnji s našim dentalnim laboratorijem izrađuje trajni most na titanskoj ili cirkonskoj konstrukciji te se postavljaju zasebne cirkonske krune.

Kroz vašu ordinaciju svakodnevno prođe mnoštvo pacijenata koji želi imati lijep i zdrav osmijeh. Što je ono što vas nakon toliko pacijenta kojima ste pomogli u njihovim željama i dalje tjera naprijed i zbog čega se radujete otići na posao?
Volim reći da nije u pitanju samo posao gdje mogu doći, odraditi i otići. Ovaj posao me ispunjava jer je izazovan, dinamičan, zahtjevan i jer omogućuje određeno zadovoljstvo na kraju radnog dana. Radujem se stvaranju planova terapije na temelju 3D CBCT dijagnostike i drugih nalaza, razgovoru s pacijentima, volim što sam ponekad i svojevrsni psiholog jer je bitno da stvorimo međusobno povjerenje i to što preuzimam njihov teret nezadovoljstva zubima na sebe kako bih im pomogao doći do željenog cilja. Moram priznati da su dani ponekad i iscrpljujući, ali na pozitivan način. Nekad se doma vratim umoran, ali sretan jer je još jedan dan prošao dobro i odmah pregledavam raspored za sutra kako bih se pripremio na najbolji mogući način. Ovo ne smatram samo poslom, već pozivom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije