Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne podižu energiju i ne razbuđuju

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati

shutterstock
14.04.2023.
u 06:00

Jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak, zbog čega je važno na proizvodu provjeriti oznake hranjivih vrijednosti.

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu i tijelu pruža priliku da prekine noćni post, a mozak dobiva svoj prvi izvor energije za dan koji je pred nama. No dok nam neke namirnice poboljšavaju fokus, koncentraciju i energiju, postoje i one koje tome ne pridonose već štoviše, pridonose razvoju veće količine stresa, kaže psihijatrica i nutricionistica Uma Naidoo te dodaje da je ovo šest najgorih namirnica koje možete pojesti za doručak. 

1. Voćni smoothie koji je zapravo 'prerušeni' milkshake

Iako se smoothie često preporučuje kao jednostavan način za unos veće količine proteina, voća i povrća, mnogi su smoothieji zapravo prerušeni slatki milkshakeovi. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, npr. banane ili manga s visokim glikemijskim indeksom, i jogurti s okusom voća sadrže veliku količinu šećera i nisu najzdraviji izbor. Bez masti ili proteina koji bi smanjili učinke na povećanje šećera u krvi, takvi napitci mogu prouzročiti trenutačni skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije, što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću.

2. Kave s raznim dodacima

Za mnoge je ispijanje dobre šalice kave omiljeni način za početak dana, no kava se može poslužiti na više načina – šalica crne kave, cappuccino s bademovim mlijekom ili kao slatka poslastica. Poznato je da kave mogu biti pune umjetnih aroma, rafiniranih šećera i mliječnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom.

3. Žitarice

Samo nekoliko namirnica za doručak možete pripremiti tako brzo kao žitarice kojima treba samo dodati mlijeko, no vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju tijekom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar je izbor onih cjelovitih s orašastim plodovima, zdravim masnoćama i tonama vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u trgovini nude malo ovih hranjivih tvari i time propuštate priliku da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolirali šećer i povećali unos hranjivih tvari.

4. Burrito 

Burrito za doručak može se napraviti od zdravih sastojaka, no tortilja sadrži nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i rafinirani škrob. Da bi burrito bio zdraviji, preskočite tortilju i jedite domaća jaja, organski tofu, svježe povrće, crni grah i malo ljute salse.

5. Voćni jogurti

Voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, poželjno je konzumirati zbog vlakana i polifenola, kao i grčki jogurt od punomasnog mlijeka ili alternativni koji nije mliječni proizvod a podržava crijevni mikrobiom.

Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti jer 4 grama šećera jedna je čajna žličica pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 žličica šećera u svom navodno zdravom jogurtu za doručak. Uvijek je bolje jutro početi s običnim, nezaslađenim jogurtom, dodati nasjeckano voće po izboru i posipati ga cimetom te dodati meda.

6. Kombinacija krafne i kave

Iako je lako doći do njih, ponijeti ih i vrlo su dostupne, krafne i kava ne pružaju prikladan temelj za koncentraciju i raspoloženje tijekom dana. Krafne su bogate rafiniranim ugljikohidratima i prže se u ulju, što može kratkoročno izazvati pomutnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.

Kvaliteta doručka neraskidivo je povezana s kvalitetom kognitivne funkcije tijekom cijelog dana. Iako je popularan izbor ovog obroka lako dostupan, namirnice poput ovih gore nisko su na popisu hrane zdrave za mozak, piše portal Mind Body Green.

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!

Ključne riječi

Komentara 1

CE
CenzuriranUskoro
08:48 14.04.2023.

Moderna laž o doručku, mislite li kile izgubiti izbjegavajte doručak i vjerovali ili ne dovoljan je i jedan obrok dnevno iako vam serviraju "grickanje pomalo cijeli dan" teorije. Zdrav organizam nakon par tjedana privikavanja na novi režim prehrane regulira razinu šećera u krvi kroz cijeli dan, a nakon par mjeseci pitaš se jesam li i ja bio taj koji sam stajao ispred pekare svako jutro u redu. Ali da budemo jasni nije ugodno razdoblje privikavanja i onda suzdržavanje da taj jedan obrok ne bude prevelik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije